Kultura
0

Koncert Bečke filharmonije u Vijećnici 28. juna 2014. godine

FENA
Bečka filharmonija
Bečka filharmonija
Sarajevska vijećnica bit će 28. juna 2014. godine mjesto održavanja koncerta Bečke filharmonije.

O tome su danas u Gradskoj upravi Sarajeva razgovarali gradonačelnik Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem i direktor Evropske emiterske unije (EBU) Joergen Franck, predsjednik Bečke filharmonije Clemens Hellsberg, direktor zvanične event agencije Bečke filharmonije Ferdinand von Strantz i odgovorni urednik Zabavno-muzičkog programa Javnog RTV servisa BiH Dejan Kukrić.

Ovim koncertom Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici bila bi obilježena 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata, saopćeno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Behmen je izrazio spremnost Grada Sarajeva da podrži ovaj projekt kulture i umjetnosti koji prenosi poruku mira.

"Sarajevu i njegovim građankama i građanima je velika čast što će Bečka filharmonija održati koncert u godini u kojoj obilježavamo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i 30 godina od 14. Zimskih olimpijskih igara i Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima", kazao je Behmen.

Joergen Franck je istaknuo da se već intenzivno vode aktivnosti kako bi 28. juna 2014. godine sve bilo spremno za održavanje ovog događaja u Sarajevu.

Clemens Hellsberg je informirao prisutne da će na repertoaru biti djela Štrausa, Hajdna, Bramsa i francuskog kompozitora Ravela, a očekuju i učešće hora sarajevskog Narodnog pozorišta.

"Želja nam je da 28. juna 2014. godine televizijski prenos koncerta predstavlja medijsko rođenje sarajevske Vijećnice za više miliona evropskih gledatelja što, također, predstavlja značajnu promociju grada Sarajeva i države BiH", kazao je Dejan Kukrić, dodavši kako Javni emiterski servis BiH uveliko sarađuje s EBU-om na ovom projektu, a francuska TF i njemačka ZDF državna televizija izrazile su želju da se uključe u produkciju ovog događaja.

Gosti iz Austrije su u prijepodnevnim satima obišli Vijećnicu te izrazili zadovoljstvo dinamikom radova na njenoj rekonstrukciji.

Gradonačelnik Behmen je ovom prilikom zahvalio Vladi i narodu Austrije na finansijskoj potpori tokom prve faze obnove Vijećnice.

"Donacija Vlade Austrije u iznosu od 750.000 eura je bila odlučujuća za nastavak radova na obnovi i restauraciji Vijećnice koja će svojom simbolikom biti idealno mjesto za održavanje koncerta Bečke filharmonije 2014. godine", istaknuo je on.