Kultura
0

Komšić: Višegradski most simbol vremena i kulture BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u pratnji predstavnika diplomatskog kora u BiH posjetio je danas Višegrad kako bi podržao uvrštenje Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" na Listu svjetske baštine UNESCO-a, o čemu UNESCO treba donijeti odluku krajem ovog mjeseca.

Komšić je u obraćanju ambasadorima kazao da je most znamenito djelo koje nije samo građevina nego svjedok vremena i kulture BiH. ''Most odražava umijeće tri značajne ličnosti Mehmed-paše Sokolovića, arhitekte Mimara Sinana i pisca nobelovca Ive Andrića'', kazao je Komšić dodajući da se tako njegova građevinska i simbolička vrijednost sklapaju u sliku koja predstavlja jedan od simbola Bosne i Hercegovine.

On je, međutim, kazao da most spada u najznačajnija djela čovječanstva, ali da pamti i strašne trenutke ljudskog bezumlja.

''To je istina od koje ne možemo pobjeći'', kazao je Komšić, poručivši porodicama žrtava Višegrada s višegradskog mosta da će uvrštenje Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" na Listu svjetske baštine biti spomen njihovoj žrtvi i patnji njihovih porodica.

''Most 'Mehmed-paše Sokolovića' svjedoči o vrhunskom ljudskom dostignuću, ali i o jednom od najvećih ljudskih padova'', naglasio je Komšić.

Načelnik Općine Višegrad Miladin Miličević je okupljenim gostima kazao da je Višegad mali grad velikog srca koji se ponosi svojim prirodnim ljepotama i bogatim kulturno-historijskom naslijeđem. Prema njegovim riječima svi Višegrađani s nestrpljenjem očekuju uvrštenje Mosta na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, a Općina je od samog početka činila sve da omogući stavljanje na ovu listu pri čemu je imala veliku podršku Komisije za zaštitu spomenika BiH.

Članica Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović je kazala da je Most amblematičan iskaz bh. kulture te da njegova nominacija za UNESCO-ovu Listu svjetske baštine ima visoko simboličko značenje i zbog toga što je prvi put BiH putem svojih institucija osigurala da nominacija bude proslijeđena Komitetu UNESCO-a.

Ona je ambasadorima prezentirala kulturno naslijeđe BiH i povijest mosta te ih pozvala da putem svojih zemalja podrže nominaciju Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" za UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Inače programom današnje posjete predviđeno je da član Predsjedništva BiH Komšić i ambasadori obiđu Most "Mehmed-paše Sokolovića", zatim plovidba brodicama Drinom, a prikazan je i film ''Na Drini ćuprija'' koji je rađen u sklopu nominacijskog fajla.