Kultura
0

Komšić u Zagrebu otvorio izložbu slika, skultpura i nakita

FENA
Zagreb
Zagreb
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sinoć je u Kulturnom centru BiH u Zagrebu otvorio izložbu slika, skulptura i nakita Adina Hebiba, Mie Hebib i Edine Selešković.

Otvarajući izložbu, Komšić je rekao da je Adin Hebib nedvojbeno jedan od najboljih promicatelja kulture i stvaralaštva BiH u inozemstvu, ali i u vlastitoj zemlji. Istaknuo je da ta izložba pokazuje da je umjetnost umjetnost te da tu nema generacijskog jaza i zavisti, već samo uzajamna poštovanja, sukladnosti i bliskosti među umjetnicima, bez obzira na to što pripadaju različitim naraštajima.

Komšić je, kako prenosi Hina, istaknuo da je ta izložba posebna jer na njoj prvi put zajedno izlažu otac i kći (Adin i Mia Hebib).

Veleposlanik BiH u Hrvatskoj Aleksandar Dragičević kazao je da svi koji su sinoć u prostorijama Kulturnog centra BiH u Zagrebu, koji je po međunarodnom pravu teritorij BiH, svjedoče da u toj zemlji može i mora biti mjesta za sve ljude dobre volje. "Želimo i moramo biti tolerantni jedni prema drugima, a netolerantni samo prema netolerantnima", kazao je.

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić, koji je pročitao pismo akademika Tonka Maroevića, rekao je da Hebibove radove odlikuje golema vitalnost i snaga komunikativnosti. Istaknuo je da je Hebiba njegova stvaralačka znatiželja i potreba da je provjeri u izravnu kontaktu s ljudima odvela prema dizajnu, opremi prostora i ukrasnim rješenjima.

Maroević je napisao da Hebib u mnogim svojim slikama nije zaboravio na zavičajni Mostar i njegove ratne dane te se u njima pozabavio motivom Starog mosta koji je predstavio kao "u srcu sačuvanu ljepotu".

Na otvorenju izložbe je, uz mnoge javne osobe, nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Na novinarski upit nakon otvorenja izložbe, Mesić je kazao da poznaje Hebibovo slikarstvo te da ima jednu njegovu sliku. "Dobro je i to da se i on podsjeća svoje mladosti i da nam predstavi Mostar, tj. Stari most kakva se on sjeća", rekao je.