Kultura
25

Fuad Arifhodžić je bio primjer multikulturalnosti Sarajeva

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH večeras je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić otvorio izložba "Fuad Arifhodžić - stogodišnjica" povodom Dana grada Sarajeva i obilježavanja stogodišnjice rođenja umjetnika.

Otvorenju izložbe su, osim Komšića, prisustvovali su Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, brojni ambasadori stranih zemalja, članovi porodice i prijatelji Fuada Arifhodžića kao i veliki broj ljubitelja umjetnosti i kulture.

Prije samog otvorenja izložbe, gdje je izloženo oko 60 slika, u izvedbi etnokulturnog ansambla muzičke akademije u Sarajevu prisutni su imali priliku da uživaju u tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj muzici.

Hadžibajrić je izjavio da je slikar Arifhodžić o Sarajevu u svojim djelima govorio sve one najljepše priče o tom gradu.

“Slike koje je napravio Arifhodžić govore mnogo o Sarajevu i o životu ovog grada. Drago mi je da imamo priliku da sve do 9. maja uživamo u ovoj izložbi", rekao je Hadžibajrić.

Komšić je izložbu otvorio riječima kako je Arifhodžić bio primjer suživota, međusobnog razumijevanja i multukulturalizma Sarajeva.

"Imao sam priliku da poznajem Arifhodžića. To je bio čovjek koji je u sebi nosio mnogo različitosti. On je predstavljao Sarajevo u njegovom najljepšem licu i imao je dug i ispunjen život. On je bio čovjek koji je predstavljao multikulturalnu i građansku BiH. Bio je primjer društveno angažiranog umjetnika koji je širio univerzalne vrijednosti kako bi sve ljude učinio boljima", kazao je Komšić.