{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika potvrdila oštećenje objekta Kinoteke BiH

F
15.4.2015. u 15:37
1
4
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika potvrdila oštećenje objekta Kinoteke BiH
1
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika potvrdila oštećenje objekta Kinoteke BiH
Foto: Sonar.ba
U prostorijama Kinoteke BiH u Sarajevu, institucije koja u filmskom arhivu čuva filmske materijale i građu od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja, usljed nove poplave oštećene su konstrukcije stropa, zbog čega je ovaj objekt iz 1882. godine ugrožen - kazao je Feni izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirzah Fočo.
Zaključak je to stručnjaka Komisije nakon što su danas obišli prostorije Kinoteke BiH, te utvrdili da je do poplave prostorija najvjerovatnije došlo usljed pucanja vodovodnih instalacija.

Fočo je najavio da će Komisija uraditi preliminarnu tehničku procjenu stanja s prijedlogom hitnih mjera, dok će drugi dio te procjene biti prijedlog konačnog rješenja sanacije objekta, što je i jedini način potpunog rješavanja ovog problema.

Te dokumente Komisija će prezentirati Vladi Federacije BiH koja je nadležna za implementaciju odluka Komisije, potom Vijeću ministara BiH i stranim donatorima.

"To su različiti fondovi koji se bave ovom tematikom, a procjenu ćemo predstaviti i Turskoj razvojnoj agenciji TIKA-i, koja je dala sredstva i za sanaciju Arhiva BiH. Cilj je da se objekt dovede u funkcionalno stanje, te da se depoi s iznimno vrijednom građom kvalitetno zaštite od daljeg propadanja", naglasio je Fočo.

Ističe da voda još nije ušla u depo s filmskim fondovima Kinoteke BiH, ali da se ne može predvijeti dalji tok vode te mogućnost da ona u konačnici ipak ugrozi ovo vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe.

Ukoliko se to desi, kazao je, Komisija će predložiti izmještanje fondova u adekvatnije prostore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: