Kultura
2

Komični rock mjuzikl "Mali dućan strave" na turneji u BiH od 20. do 24. marta

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Komični rock mjuzikl "Mali dućan strave" o siromašnom mladiću Simoru Krelbornu, a pod okriljem nagrađivanog tima autora iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dolazi na turneju u Bosnu i Hercegovinu u periodu od 20. do 24. marta.

Tvorci čuvenog mjuzikla "Mali dućan strave" su Alan Menken i Howard Ashman, kompozitor i tekstopisac "Male sirene" i "Ljepotice i Zvijeri", a za režiju je bila zadužena Maggie Monahan.

Rock muzika šezdesetih, komični likovi i talentirana mlada američka postava direktno iz Chikaga oduševit će publiku svih uzrasta. Svoje prvo izvođenje, u okviru turneje u Bosni i Hercegovini, "Mali dućan strave" kuće", imat će na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci.

Mala, ali i velika publika moći će pogledati ovaj mjuzikl zahvaljujući saradnji američke ambasade u BiH i "Dolphin Showa" Univerziteta Northwestern iz Chikaga.

"Mali dućan strave" donosi priču o siromašnom mladiću Simoru Krelbornu, koji radi u cvjećari i sanja o boljem životu sa svojom tajnom simpatijom Odri.

Kada Simor otkrije egzotičnu biljku i preko noći postane poznat, počinje vjerovati da je konačno našao pravi put do Odrinog srca, ali i ne sluti da biljka ima sopstveni mozak i da kuje tajni plan da zavlada svijetom.

Prema ovom scenariju 1960. godine je snimljen i film, koji je također doživio veliki komercijalni uspjeh i bio je uglavnom hvaljen. Originalni mjuzikl "Mali dućan strave" bio je prvi put postavljen na Broadwayu 1982. godine i prikazivao se više od pet godina u pozorištu Orpheum.

Pozorišni program Univerziteta Northwestern iz Chikaga, koji ove godine slavi 75 godina postojanja, svrstava se među deset najpoznatijih u svijetu, a pozorišnoj i filmskoj sceni dao je mnoga poznata imena kao što su Warren Beatty, Charlton Heston i David Schwimmer.