|

Komični izraz pohlepe za vlašću: "Narodni poslanik" sutra na velikoj sceni BKC-a Sarajevo

Komični izraz pohlepe za vlašću: "Narodni poslanik" sutra na velikoj sceni BKC-a Sarajevo
37
F
FENA
3.7.2018. u 12:07
3
komentara
37

dijeljenja
1/7 Foto: H. M./Klix.ba
2/7 Foto: H. M./Klix.ba
3/7 Foto: H. M./Klix.ba
4/7 Foto: H. M./Klix.ba
5/7 Foto: H. M./Klix.ba
6/7 Foto: H. M./Klix.ba
7/7 Foto: H. M./Klix.ba
Dan uoči premijere komedije Branislava Nušića "Narodni poslanik", u koprodukciji Oxygen Productiona i Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu, akteri su pozvali publiku da ih podrži dolaskom na premijeru 4. jula u 20 sati i na reprizu, dan kasnije u isto vrijeme.
Nadaju se da gledaoce očekuju zabava i iskreni smijeh jer "Narodni poslanik" genijalnog Nušića, komičnim izrazom pohlepe za vlašću nevjerovatno je primjenjiv i na sadašnje vrijeme i prilike. Zbog toga je radnja, iako je tekst pisan prije više od stotinu godina, smještena u jednu od sadašnjih bosanskih varošica, a reditelj Alen Muratović kaže da, osim zabave, publiku čeka i "gorka pilula" o tome kakvi nas ljudi vode na vlasti, kako izgleda borba za tu vlast i kako nema prosperiteta dok se takvo stanje ne promijeni.

U ovom projektu glumci osim osnovnog njihovog posla nose produkciju i režiju, pa je Izudin Bajrović izrazio zadovoljstvo što je riječ o vaninstitucionalnom, a veoma ozbiljnom poduhvatu u kojem su angažirani i mlađi talentovani glumci.

Oism Bajrovića koji izražava podršku vaninstitucionalnoj produkciji čiji je fokus na zabavi publike, a ne na zaradi, u glumačkoj postavi su: Ermin Sijamija, Amra Kapidžić, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

Cijeli ansambl ističe da je bilo zadovoljstvo pripremati predstavu i baviti se radosno, u suštini vrlo ozbiljnom temom.

"Narodnog poslanika" je Branislav Nušić (1864-1938.), komediograf, pisac romana, drama i eseja, napisao još kao devetnaestogodišnji student. Komedija je podijeljena u tri čina, a radnja se bavi osvajanjem vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik.

Autorski tim ističe da postavku karakterišu međusobno preplitanje situacija i verbalna komika, da su likovi građeni na prototipima te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i bliski svakom gledaocu. Situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju, nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim periodima.

Muziku i songove za predstavu potpisuju: Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić i Validna Legitimacija. Za scenografiju je zadužen Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a za vizuelni dizajn Ajna Zlatar.

Branislav Nušić je jedan od najpoznatijih komediografa i satiričara s ovih prostora. Njegova najpoznatija djela su komedije: "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Ožalošćena porodica", "Pokojnik", "Sumnjivo lice" te njegova "Autobiografija".

Nušić je od 1925. godine bio upravnik- intendant Narodnog pozorišta Sarajevo, osnovanog 17. novembra 1919. godine.

Upravo je Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete, pripala čast svečanog otvorenja u novembru 1921. godine.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...