Kamerni teatar 55
59

Komemoracija uglednom bh. novinaru Vehidu Guniću: U svemu je pronalazio dobro

Piše: El. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Istaknutom bosanskohercegovačkom novinaru, piscu, publicisti i velikom ljubitelju sevdaha Vehidu Guniću danas je u Kamernom teatru 55 održana komemoracija.

"Vehid Gunić. Sve što se kaže i što se može reći u ovom trenutku i ovakvoj prilici je malo za ono što je činio i učinio proživljavajući za svog života mnoge živote. Novinar, književnik, putopisac, publicist, radijski i televizijski reporter, urednik, voditelj... U svemu što je uz obilje životne radosti radio i poklanjao ljudima i svijetu bio je brilijantan", rekao je njegov dugogodišnji prijatelj Enver Šadinlija koji je vodio komemoraciju.

Istakao je kako je Vehid Gunić bio prijatelj svim dobrim ljudima.

"Ispunjavajući njihova srca i duše uz najljepše tvorevine iz duše naroda BiH, pjesme sevdalinke, bio je drag gost u domovima, srcima i dušama Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta", rekao je.

U ime Udruženja "Promokultura" prisutnima se obratio Armis Mašić.

"Kada bih mogao prosuti tugu koju osjećam sigurno bih preplavio cijeli svijet. Vehida više nema", rekao je.

Prisjetio se 8. maja 2008. godine kada je u Art kući sevdaha upoznao Vehida s kojim je zavolio sevdah i koji mu je pomogao, podržavao ga i savjetovao.

"Nikada nisam čuo da je o nekome rekao lošu riječ ili da je bilo šta negativno komentarisao. U svemu je nalazio samo dobro. Za ovih devet godina bio je neumoran i gdje god je bio promovisao je Kuću sevdaha", rekao je Mašić.

Iako je znao da izlaza nema i da je ovakav ishod Vehidove bolesti neminovan, akademik i njegov blizak prijatelj Abdulah Sidran ipak je u stanju šoka i nevjerice. U svom obraćanju prisutnima Sidran je rekao kako primjer Vehida Gunića oslikava duhovno i mentalno stanje naše države u kojoj veoma malo znamo jedni o drugima.

"Ko je bio, šta je bio, koliko je značio i koliko će značiti otkrivat će naredne generacije. U svojoj kući imam tri police knjiga Vehida Gunića. Ko o tome išta zna? Nego kažu: 'Onaj Vehid, onaj meraklija', a on je s meraklijama na sačuvanju naše kulturne baštine i onoga što je u njoj najljepše učinio više nego pet doktora nauka", rekao je Sidran.

Vehid Gunić preminuo je 29. aprila u 76. godini.

Rođen je 1941. godine u Kozarcu. Bio je dugogodišnji novinar, voditelj i urednik na Radio-televiziji Sarajevo, odnosno Radio-televiziji Bosne i Hercegovine. Objavio je brojne knjige historijskih rasprava, putopisa, intervjua, dokumentarne proze te knjige sevdalinki s komentarima. Televizijski gledaoci ga najviše pamte po kultnoj emisiji "Meraklije".

Objavio je desetine knjiga, a jednu od njih, svoj bolnički dnevnik, nazvao je "Neću da umrem od raka".

Sahrana će biti obavljena u 14 sati na gradskom groblju Lav.