Kultura
0

Komemoracija povodom smrti Benjamina Filipovića

FENA
Brojni prijatelji, glumci, režiseri, osobe iz javnog, kulturnog i političkog života, članovi porodice te brojni građani Sarajeva oprostili su se danas na komemorativnoj sjednici od iznenada preminulog, istaknutog bh. režisera i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti Benjamina Filipovića.

Komemoraciju u čast Filipovića, jednog od najistaknutijih imena bh. kinematografije, organizirali su Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU), Udruženje filmskih radnika BiH te Sarajevo film festival. Sala kina Obala meeting point bila je premala da primi sve koji su željeli odati počast i uputiti Benji posljednji pozdrav.

O ovom velikom čovjeku, prijatelju, režiseru i pedagogu govorili su dekan ASU Sarajevo Zijad Mehić, predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH Milenko Prstojević te predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Damir Hadžić.

Zijad Mehić je kazao kako će svi koji su se družili i sarađivali sa Benjaminom Filipovićem ostati vječno zahvalni na tom malom komadiću vremena provedenom zajedno, u kojem su se njihovu životi isprepleli.

"Pouzdano znam da si u svom radu prezirao i izbjegavao svaku suvišnu riječ. Ali, moram reći kako će dobrota kojom si ispunio naše živote ostaviti vječni trag koji kaže da ništa nije uzaludno. Oprosti ako smo te nekad povrijedili ili razočarali, ali veze kojima si nas vezao za sebe su trajne, dragi naš Benja", riječi su Mehića.

Kažu da dobri profesori proučavaju, a oni sjajni inspirišu, dodao je. Sigurni smo da si mnoge generacije studenata inspirisao. Zadovoljstvo, osmijeh studenata i njihovo ispunjenje, poklon je koji si ostavio i njima i nama, poručio je Mehić.

Za Milenka Prstojevića Benjo je bio čovjek velikog duha, uvijek spreman na šalu te za nove ideje i planove. Svojim vedrim duhom u posljednjih je pet godina izgradio Udruženje filmskih radnika BiH.

Filipovićev odlazak veliki je gubitak za bh. kinematografiju, ali prvenstveno i najviše za njegovu porodicu, kazao je on.

"Svi u sebi ćutimo njegovu veličinu, dovoljno je samo reći da je Benjo bio drug. On nikada nije dozvolio da ga uspjeh izdigne iz okruženja. I to je njegova veličina. Biti veliki, a biti sa rajom", istaknuo je Hadžić.

Za njega, Benjamin Filipović je dominirao dobrotom, duhom, optimizmom i humorom kojim je ispunjavao našu sivu stvarnost. U svom radu oslikavao je našu realnost, pokušavajući pozitivno utjecati na nju.

Dženaza Benjamina Filipovića održat će se danas u 17.00 sati na gradskom groblju Bare u Sarajevu.