Kultura
30

Komemoracija književniku Zilhadu Ključaninu: Njegova poezija bila je jezikotvorna

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Komemoracija istaknutom bosanskohercegovačkom književniku Zilhadu Ključaninu, koji je preminuo 6. juna, održana je danas u Domu pisaca u Sarajevu.

Književnik Mile Stojić, govoreći na komemorativnom skupu uime Društva pisaca Bosne i Hercegovine, naveo je da je Ključanin preminuo u 56. godini u naponu stvaralačke snage. Osvrnuvši se na njegovo stvaralaštvo, ocijenio je da Ključaninova poezija bila jezikotvorna, te podsjetio da ga je književnik Stevan Tontić znao porediti sa Skenderom Kulenovićem.

Sjetio se Stojić da je Ključanin znao reći kako je "poezija izraz viška ljepote, a ne manjka" te podsjetio da je iza njega ostalo oko 40 objavljenih djela, poezije, proze, drame, scenarija, ali da je prije svega bio pjesnik.

Uime BZK "Preporod" od Ključanina su se oprostili Senadin Lavić i Sanjin Kodrić.

Lavić je naveo da je Ključanin ostavio važna djela upisana u bh. i bošnjačku književnost, dok se Sanjin Kodrić podsjetio Ključaninovog stvaralaštva istaknuvši da je otišao čovjek kojeg je izdalo vlastito srce.

Na kraju komemoracije govorena je poema "Moj život" Zilhada Ključanina.

Ključanin je rođen 5. marta 1960. godine u Trnovi kod Sanskog Mosta. Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, magistrirao iz književno-teorijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i doktorirao u Sarajevu. Pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevođena na turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski i bugarski jezik.

Dženaza će biti obavljena u 14 sati na groblju Nišan-Jarčedoli.