Stiže u Sarajevo
190

Komedija "Ko je lud?" je bh. svakodnevnica traganja za samo jednim papirom, ali bez psovke

E. M.
Komedija "Ko je lud?" u kojoj igraju Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić, a u režiji Mirze Begović u svojoj bh. turneji stiže i u sarajevski Dom mladih, a tim povodom razgovarali smo s glumcima o nastanku ove predstave.

Radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži samo jedan papir, međutim kao i obično to postaje dugotrajan i mukotrpan proces, gdje se više ne zna ko je lud, a ko ne.

Iako je komedija, a bh. komediju je teško zamisliti bez psovke, ova predstava ne sadrži nijednu psovku, kazao nam je Zlatan Školjić koji je dodao da je predstava nastala slučajno.

"Naime kolega Adem i ja smo razgovarali na temu manjka komedije u našem pozorištu (Bosansko narodno pozorište Zenica) i kako bi kao glumci voljeli da napravimo nešto takvo. Predstava je prvi put odigrana u Ajdinovićima i daleko od toga da smo očekivali da će je publika tako dobro prihvatiti i da ćemo nas dvojica tako uživati na sceni", kazao je Školjić.

Dodao je da su njih dvojica više puta igrali u raznim predstavama, pa i u filmu "Amanet", ali da je prvi put da rade duo dramu.

"Igrajući u jednoj predstavi ranije shvatili smo da na sceni dobro funkcionišemo i to se ispostavilo tačnim u predstavi 'Ko je lud?' čiju režiju potpisuje Mirza Begović", dodaje naš sagovornik.

Ističe da prvo igranje predstave pamti kao najveću tremu u životu jer niko od njih nije znao kako će završiti. Skroman budžet, bez prave pozorišne scene, plašili su se da će ljudi to prihvatiti i da je uopće "ozbiljna".

"Međutim, dobili smo od publike aplauz i komentare koje nismo mogli ni sanjati. Od tog dana odigrali smo je preko dvadeset puta i gdje god smo igrali, odmah su nas zvali da dođemo ponovo. U Zenici i u Zavidovićima smo oba puta napunili sale, u Busovači također… Jednostavno ovo je izgleda nešto što je trebalo publici i mislim da smo napravili dobru predstavu", pojasnio je Školjić.

Predstava 19. januara igra i u Domu mladih što je za ovu glumačku ekipu veliki izazov.

"Pred Sarajevo i Adem i ja imamo tremu. To je ipak naš najveći izazov. Sarajevo je glavni grad, tamo je mnogo teže doprijeti do publike i doći do izražaja zbog velike i jake konkurencije. Ipak, vjerujemo obojica i znamo nakon toliko igranja da nikoga neće ostaviti ravnodušnom", zaključio je Školjić.

Predstava je do sada igrana širom BiH, a za veoma kratko vrijeme pogledalo je blizu 5.000 ljudi. Pored Sarajeva, predstava će na zahtjev publike ponovo biti igrana u Zenici 16. januara, a tri dana poslije u Sarajevu.

U planu su igranja i u Mostaru, Tuzli, Jajcu, Lukavcu, Olovu, Vitezu, Žepču i brojnim drugim gradovima.