U 20 sati
1

Komedija "Ime" večeras u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo će večeras u 20 sati će biti izvedena predstava "Ime" u režiji Admira Glamočaka.

Adaptaciju teksta komedije francuskih autora Matthieu Delaportea i Alexandre de La Patellièrea radio je Almir Imširević. Scenografiju i kostimografiju uradila je Lejla Hodžić, a dizajn plakata Furkan Hizir.

"'Ime', dramski tekst i filmski scenarij Matthieu Delaportea i Alexandre de La Patellièrea je izvrstan predložak za pozorišnu predstavu. Porodična večera na kojoj se ne pojede ništa, prijateljstva koja se raspadaju, skidanje maski i ogoljena ljudska lica. Ogoljena, ali ne onakva kakva uistinu jesu. Lica sa grimasom. Grimasa je smiješna, ali i opominje... Adaptacijom originalnog teksta, situaciju iz francuskog apartmana prenosimo u sarajevsko naselje gledajući naše odraze u ogledalu ili, a tako nam je jednostavnije, gledamo ljude koje prepoznajemo. Tatjana Šojić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Sanin Milavić i Ajla Cabrera vanrednim glumačkim umijećem igraju jednostavnu, angažovanu priču koja se događa danas. Ovdje! Gledaoci će se smijati. Ili neće. Nama je važno samo da budu dio naše priče", rekao je reditelj predstave Admir Glamočak.

U predstavi igraju: Tatjana Šojić, Damir Kustura, Sanin Milavić, Mirza Dervišić i Ajla Cabrera. Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta ističe da ova komedija pokazuje prava lica međuljudskih odnosa u našem savremenom stereotipiziranom svijetu podijeljenosti.

"Postavljajući pitanja o prijateljstvu, istini, iskrenosti i ljubavi koje nas definiraju kao ljude na komičan način, odlično je rediteljski vođena u ostvarivanju glumačkih odnosa te izvrsnih uloga u interpretaciji naših glumaca. Adaptirana prema tekstu francuskih pisaca, evropski građanski i metropolitenski kontekst svakodnevnice srednje klase, odlično prevodi u bosanski mentalitet, slavenski kulturološki identitet i balkanske predrasude. Ovo je predstava koja će nas razonoditi i u kojoj ćemo prepoznati sebe u likovima i situacijama koje su svakodnevnica svuda u svijetu", rekla je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.