|

Komedija, groteska i horor: Predstava "Bosnian Beauty" u Pozorištu mladih

Komedija, groteska i horor: Predstava "Bosnian Beauty" u Pozorištu mladih
12
F
FENA
26.2.2019. u 13:35
2
komentara
12

dijeljenja
1/4 Foto: M.O./Klix.ba
2/4 Foto: M.O./Klix.ba
3/4 Foto: M.O./Klix.ba
4/4 Foto: M.O./Klix.ba
Predstava "Bosnian Beauty" bh. redatelja Segora Hadžagića premijerno će biti izvedena 28. februara u Pozorištu mladih Sarajevo, u okviru Internacionalnog Festivala "Sarajevska zima".
To je savremena bh. komedija sa jasnim i prepoznatljivim elementima groteske i horora, ironična dosjetka na život koji je spolja samo američki ili zapadni, život koji je otuđen od bilo kakve šanse za individualnošću.

U predstavi igraju Edhem Husić, Marija Šuković i Segor Hadžagić, koji su na današnjoj konferenciji za medije kazali da je bio izazov raditi taj komad jer donosi potpuno novi jezik na "daskama".

Naglasili su da ne rade u potpunosti po ustaljenim glumačkim, sekvencionalnim metodama iz prošlog stoljeća, već metodi acting koja se bazira na simultanoj inteligenciji, doživljaju.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta je kazala da projekt "Otvoreno u PM", u okviru kojeg će biti izvedena predstava, omogućava otvorenost pozorišta za sve inovativne ideje u oblasti umjetnosti te je prilika za otvorene debate o aktualnim temama za mlade i kulturnu scenu općenito.

U okviru projekta najavljena je TED konferencija (Technology Design Entertainment), koja će biti održana pod sloganom "Ideje vrijedne širenja". Konferencija se održava od 1990. godine kao globalni internacionalni događaj, a cilj je spajanje zajednice kroz edukaciju, interakciju, komunikaciju.

Bit će održan i koncert Jazz Poesy Cabare iz Banja Luke koji će u Sarajevu nastupiti prvi put, a bit će organizirane i stand-up komedije, poetske večeri, izložba povodom 70 godina strip junaka Spiroua, kao i drugi projekti na Maloj sceni, uz druženja sa umjetnicima nakon predstava.

Također će 3. marta u humanitarne svrhe biti izvedena predstava "Patkica Blatkica" u cilju prikupljanja sredstava za teško oboljelu djevojčicu Tamaru Starčević kojoj je neophodno hitno liječenje u Njemačkoj.

Na sceni Pozorišta mladih u aprilu je planirana predstava za djecu "Princeza na zrnu graška" u režiji Danijele Gogić, krajem maja "Antigona" u režiji Damira Kusture, kao i produkcijski veliki projekt Adisa Bakrača "Ljepotica i zvijer".
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...