Drama NPS na turneji
28

Komedija "Balkanski špijun" oduševila i nasmijala publiku u Švedskoj

Piše: M. N.
Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo trenutno su na turneji u Švedskoj s komedijom "Balkanski špijun" koja uvijek izaziva oduševljenje publike.

Sinoć su se predstavili u Kalmaru, a pozorište je bilo ispunjeno do zadnjeg mjesta. Glumci su nagrađeni dugim aplauzom, te su oduševljeni sjajnom organizacijom i prijemom.

Komediju rađenu u režiji Sulejmana Kupusovića, a prema tekstu Dušana Kovačevića, gledat će i stanovnici Štokholma, Geteburga i Malmea. Turneja završava 30. septembra.

Riječ je o predstavi koja se svrstava u rang ozbiljnih komedija jer osim pregršt smijeha donosi i dosta tema za razmišljanje. Premijerno je izvedena 2012. godine i od tada je među najtraženijim. Osvojila je brojne nagrade na festivalima širom BiH i regije.

Publika ih nagradila dugim aplauzom
Publika ih nagradila dugim aplauzom

Prožima se tema jugonostalgije, kao i današnjih, ali i svjetskih aktuelnih tema terorizma, koje je Kupusović grandiozno-satirično smjestio u Bosnu gdje se kroz komediju nasmijao patološkoj opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara, samozvanih eksperata za terorizam, koji su tvrdili da je Bosna leglo Al-Kaide.

Tehnička podrška NPS-a
Tehnička podrška NPS-a

S druge strane, smještena je tema o religiji, idejama ljudi koji sebi daju za pravo da odlučuju da li je neko religiozniji ili ne od njih, jer ulazeći u krizu prisjećaju se Jugoslavije i režima koji ih sve više rastužuje zbog činjenice da današnji lideri ne obraćaju pažnju na "malog čovjeka".

U predstavi igraju prvak Drame NPS Izudin Bajrović, Aldin Omerović, Milan Pavlović, Ejla Bavčić i Mona Muratović.