Srebrenica, grad ili muzej?
0

KOMENTAR / Kome smeta festival Silvertown Shine?

Piše: Marinko Sekulić Kokeza
Silvertown Shine je muzički festival koji je započeo prije devet godina, kao sastavni dio kulturno - sportske manifestacije "Dani Srebrenice", koju je organizovala Opština Srebrenica. Festival je i tada, nezavisno organizovao Savjet mladih Srebrenice, uz svoje brojne partnere i prijatelje.Tokom proteklih godina, festival je narastao i razvio se u samostalan događaj sa terminom u augustu. Ove godine organizuje ga Savjet mladih Srebrenice u saradnji sa Organizacijom Opera Circus iz Velike Britanije, Opštinom Srebrenica, uz dodatno učešće i doprinos organizacija, mladih i umjetnika iz oba entiteta BiH i šireg okruženja.
Prvi festival je održan u centru Srebrenice na sportskim terenima za male sportove i na njemu se okupilo više od 2.000 mladih iz cijelog regiona. Ni tada, ni na svakom narednom festivalu koji je, treba li reći okupljao sve više mladih, nije se desio ni jedan ni najmanji incident. Nijedna tuča, čak ni svađa ili ozbiljnija prepirka, iako se okupljalo više hiljada učesnika svih nacija i različitih generacija. Ponajviše iz cijele BiH, ali i iz Srbije, Hrvatske i drugih zemalja.

Pokušaji da se festival zabrani

Festival je od početka na meti onih što bi Srebrenicu željeli da konzerviraju u "muzej genocida", u avetinjski grad bez ljudi, u kojem bi se pričala samo jedna i jedina priča i to strogo cenzurisana i napisana po njihovom diktatu. Prvi festival su pokušali zabraniti pričom da su na tim sportskim terenima u ratu od granate poginuli ljudi i da tu ne treba svirati i pjevati. Istina je da se to desilo na susjednom manjem terenu, ne na onom gdje se održavao festival.

I na tuzlanskoj Kapiji su poginuli mladi, ali život nije stao

Tadašnji načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić imao je smjelosti da se suprostavi tim snagama i da kaže - Život u Srebrenici mora ići dalje, poštovanje prema žrtvama mora se iskazati i odati počast, ali život ne može stati. Ako bismo konzervirali svako mjesto gdje je neko poginuo od granate, većina BiH bila bi konzervirana. Šest godina uzastopno festival je tu održavan, bez problema. Uostalom na tuzlanskoj Kapiji takođe su poginuli ljudi, ali život nije stao. To se nije i neće zaboraviti, ali ni muzika nije utihnula.

Festival "protjeran" iz grada

Dolaskom nove vlasti i "podobnijih" kadrova u Omladinskom savjetu Silvertown Shine se seli na gradski stadion na samom ulazu u grad. Dva festivala se tu održavaju bez problema. Ove godine Upravni odbor FK "Guber" Srebrenica odlučio je da zbog nedavno uređenog stadiona za početak fudbalske sezone, ne odobri održavanje koncerta na stadionu. Sekretar kluba Cvijetin Maksimović izjavio je da nakon koncerta trava uvijek bude uništena i puna staklenih flaša, što može povrijediti igrače.

Za festival se uvijek angažuje profesionalno obezbjeđenje, svaki posjetilac biva pregledan kako se ne bi unosile staklene boce i drugi nepoželjni predmeti. Nakon koncerta organizatori detaljno pometu i očiste teren i priča Cvijetina Maksimovića o staklu na terenu poslije koncerta obična je laž. Uostalom i na Koševu je dosad održano bezbroj koncerata i nikad trava nije uništena. U Srebrenici je ta trava izgleda posebno nježna i osjetljiva.

Silvertown Shine festival, koji je za ovih devet godina održavanja postao brend sjeveroistočne Bosne i najveći muzički događaj za mlade iz cijele regije, "protjeran" je izvan grada na privatnu livadu, ali i to je vjerovatno privremeno samo ove godine.

Dogodine će se vjerovatno roditi novi razlog za pokušaj da se konačno ukine, zabrani ili "ubije" mrski i nepodobni Silvertown Shine. Hoće li mladost i budućnost Srebrenice, koja nije bila ni rođena, kada se dešavala "ona Srebrenica" na koju se pozivaju ti što odlučuju, biti ukinuta, zabranjena ili da ne kažem, ne daj Bože, tu ružniju riječ?!