Otvara se 4. marta
1

Kolektivna izložba "ReMemory 1992-2022/Umjetnost i sjećanje" u Galeriji Brodac

N. O.
Zajedno sa svojim partnerima, Galerija Brodac i Kuma International najavljuju otvaranje kolektivne izložbe pod nazivom "ReMemory 1992-2022/ Umjetnost i sjećanje" koja se otvara 4. marta u 19 sati.

Izložba će predstaviti radove jedanaest domaćih i međunarodnih umjetnika I učesnika radionica, na temu sjećanja i savremenih oblika memorijalizacije.

Radionice su stavile fokus na savremenu umjetnost i fotografiju u kontekstu savremenih oblika memorijalizacije. Također su se sastojale od teoretskih i praktičnih pristupa, te su koristile interaktivne, dinamičke i inovativne metodologije kako bi se mladi sudionici u potpunosti uključili/e.

Zajedno s odabranim učesnicima, umjetnici Ziyah Gafić, Smirna Kulenović, Enrico Dagnino, Mak Hubjer, Velibor Božović i Aida Šehović odgovorili su na brojna pitanja o prirodi i vrstama sjećanja, poput: "Kako se sjećamo prošlosti, i koja je uloga umjetnosti i fotografije u tom procesu?"

Radionice su organizirane u sklopu projekta pod nazivom "ReMemory 1992.-2022 .: 30 godina sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini".

Obilježavajući 30. godišnjicu od početka rata u BiH, projekt fokusira na priče iz Sarajeva i Goražda, i uključuje aktiviste i umjetnike kako bi ponudili lokalno-kontekstualnu perspektivu o posljedicama prošlosti i sjećanja na istu.

Projekt je osmišljen tako da svim sudionicima ponudi temeljito znanje o pojmovima podjela, osporavanim prostorima, vremenima i fluidnostima granica, te da osnaži sudionike da razmisle o ulozi umjetnosti i kulture u društvenoj transformaciji.

Glavni cilj projekta je omogućiti otkrivanje prošlosti za zdravu i inkluzivnu budućnost u BiH kako bi se potaknuo jedinstveniji i koherentniji put naprijed.

Ove radionice su ponudile jedinstvenu priliku za proučavanje prošlosti, a istovremeno su predstavljale svojevrsno ohrabrenje i poticaj na stvaranje aktivnih, angažiranih i odgovornih promjena u zajednici.