Umjetnička galerija BiH
0

Kolektivna izložba fotografija "Objektivno 1"

Sarajevo-x.com
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u petak, 26. februara, u 19 sati bit će mjesto otvaranja kolektivne izložbe nazvane "OBJEKTIV№ 1", a koju će svi zainteresovani moći pogledati do 20. marta.

Početak priče o izložbi "OBJEKTIV№" 1 veže se uz konkurs Uprave grada Sarajeva pod nazivom "Sarajevo u djelima likovnih umjetnika". Bio je to povod za organizovanje kolektivne izložbe fotografija na temu grada, koja bi, uz pomoć fotografa, ponudila svijetu drugačiju sliku Sarajeva.

"Naša želja je bila da prikažemo Sarajevo kakvo ne viđamo na razglednicama niti ćemo ga ikada vidjeti, Sarajevo kakvo se svakodnevno živi. Željele smo da zajedno sa fotografima pronađemo te slike, mjesta, ljude, trenutke... U toj želji vodile su nas brojne prijeratne fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, koji je najbolje od svih fotografa ikada, znao uhvatiti suštinu i duh Sarajeva", ističu iz Umjetničke galerije BiH. "Strašni je dio ove izložbe - njegove fotografije predstavljaju paradigmu našeg koncepta."

Bilo je zanimljivo istražiti kako Sarajevo danas izgleda "objektivno u objektivu." Upućen je javni poziv na koji su se mogli prijaviti svi zainteresovani autori, dok su direktno pozvani već etablirani fotografi poput Milomira Kovačevića Strašnog, Mladena Pikulića, Andreja Đerkovića, Amera Kapetanović i Almina Zrne. Takođe su odabrana i dva autora koji nažalost nisu više među živima. Jedan od njih je Aćif Hodović, koji je ostavio neizbrisiv trag među sarajevskim fotografima i brojnim umjetnicima sa kojima je sarađivao. Drugi je Safet Suljević koji je "uhvatio" neke od najpamtljivijih trenutaka sa koncerta grupe U2 u Sarajevu 1997. godine.

Na izložbi, pored spomenutih, učestvuju i: Almir Panjeta, Arijana Čajo, Dženat Dreković, Dražen Grujić, Mirsad Helać, Nataša Jandrić, Imrana Kapetanović, Zlatan Kurto, Aleksandar Marković, Josip Mijić, Samir Misira, Midhat Poturović i Edin Smajlović.

Izložba je rezultat zajedničkog rada kustosica UGBiH Ivane Udovičić i Maje Abdomerović, te dizajnerice Maje Kordić.

Zamišljena je kao platforma na kojoj će se sresti ljudi koji se samo bave fotografijom ili je strastveno vole, mladi i malo stariji, amateri i profesionalci, poznati i (još) nepoznati. Naziv OBJEKTIV№ 1 (№ kao oznaka za number) sugeriše mogućnost kontinuiteta, mogućnost da izložba preraste u godišnji događaj na kojem će se sretati autori okupljeni oko neke teme. Ta su razmišljanja za sada prepuštena samo maštanju, jer i ovu prvu izložbu Umjetnička galerija BiH organizuje bez ikakve finansijske podrške Gradske uprave i drugih sponzora. Realizuju je isključivo uz pomoć autora i njihove svesrdne spremnosti da sami snose najveći dio troškova produkcije, kao i od posljednjeg novca koji se nalazi na računu Umjetničke galerije BiH.

Organizatori poručuju da se nadaju podršci festivala "Sarajevska zima", s obzirom da se izložba i nalazi u zvaničnom programu.