Kamerni teatar 55
0

Kolektiv Kultura i konflikt u Sarajevu predstavlja "Evropski vodič za preživljavanje"

Klix.ba
Kolektiv Kultura i konflikt će 16. maja u Kamernom teatru 55 u premijerno predstaviti predstavu "Evropski vodič za preživljavanje", reditelja Joana Arqué, a u produkciji Judit Codinaa.

Ova premijera realizovana je u saradnji sa Festivalom MESS i Kamernim teatrom 55.

Sarajevska glumica Dina Mušanović, glumac iz Alkoja (Valencija) Andreu Martinez i muzičar iz Barselone Marc Sastre predstavit će na sceni Kamernog teatra 55 ovu predstavu riječima, gestovima, predmetima i muzikom uživo komponovanom posebno za ovu priliku. Kamerni teatar 55 je izabran kao emblematično pozorište glavnog grada BiH koje je radilo bez prestanka svih 1.425 dana opsade, u periodu između 1992. i 1996. godine.

"Gdje čuvamo najdragocjenije uspomene iz naših života? U kojoj mjeri savremena tehnologija ugrožava našu privatnost? Kultura će spasiti današnju Evropu od propasti na isti način na koji je u Sarajevu sačuvala humanost i civizam građana tokom 1.425 dana opsade? Da li je Evropa naša vreća od pijeska? Od čega se to njome branimo?", je ono što Kolektiv Kultura i konflikt pokušava shvatiti kroz predstavu.

Kolektiv Kultura i konflikt je multidisciplinarni tim stručnjaka koji vjeruju u kapacitet kulture kao pokretačke snage za promovisanje dijaloga, suživota i sredstva društvene transformacije. U tom pravcu, u potrazi za novim, inovacijskim oblicima dramske umjetnosti, audio-vizuelnog materijala, fotografije i novinarstva, a na osnovu ovog zajedničkog istraživačkog projekta, nudi novu kontekstualizaciju i postavljanje drugačijih pitanja o perspektivama realnosti i njenoj šarolikosti. Oni trenutno rade na pripremi trostrukog projekta: dramska izvedba, TV dokumentarni film i fotografska izložba o ratu na Balkanu, 25 godina poslije, zasnovanih na svjedočenjima žena - žrtava silovanja, kao jedne od strategija etničkog čišćenja, i njihove djece, koja sada imaju oko 25 godina, kao posljedice preživljenog nasilja. Sva tri projekta će biti predstavljena javnosti u sezoni kulturnih zbivanja 2020/2021.godine.

Ulaz na ovu predstavu koja počinje u 19 sati, je slobodan, a broj mjesta je ograničen.