Kultura
0

Kolektiv "Kreaktiva" 21. marta priprema u Sarajevu zanimljivu izložbu

FENA
Umjetnički kolektiv "Kreaktiva" nakon nedavno organizovane izložbe u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, nastavlja s aktivnim umjetničkim radom i djelovanjem.

Kolektiv "Kreaktiva" (YAGE) je grupa umjetnika i aktivista nastala 2009. godine. Oni za izlaganje svojih multimedijalnih radova, osim galerija i muzeja, koriste alternativne prostore poput ulice i ostalih privatnih i javnih prostora.

Zapuštene gradske prostore umjetnici kolektiva "Kreaktiva" pretvaraju u umjetničke i u skladu s njihovim lokacijskim identitetom organizuju izložbe, performanse i manje muzičke događaje.

Do sada je u sklopu kolektiva radove sarajevskoj publici predstavilo više od stotinu lokalnih umjetnika. Ovaj umjetnički kolektiv najaktivnije djeluje u Kinu "Bosna", gdje su pored izložbi i manjih koncerata organizovali i projekcije autorskih filmova bh. režisera.

Kolektiv za 21. marta u tom kinu pripremaju prvu in-situ izložbu u Sarajevu, koja nastaje u odnosu na lokacijski identitet prostora.

Pripremit će je ekipa u sastavu: Aida Herceg, Adnan Jasika, Bojan Stojčić, Dalila Manso, Ida Sokoljak, Ilian Nikolov, Kemal Mehmedović, Lea Jerlagić, Maja Skenderović, Mak Hubjer, Muhamed Baručija, Nardina Zubanović, Vanja Solaković i Zlatan Hadžifejzović.

Na ovom umjetničkom događaju, vizuelni umjetnici kolektiva su pozvani da u odnosu na temu i prostor kina odaberu "kutak" u kojem će izvesti svoj rad prema odabranom prostoru i temi.

Time će obogatiti ovaj inovativni koncept od kiparskih instalacija do prostornih crteža, street art grafita ispred kina, muzičkih i drugih umjetničkih performansi, saopćeno je iz kolektiva "Kreaktiva".