Vrijedne umjetnine
3

Kolekciju Ars Aevi od danas mogu vidjeti svi građani

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić, ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić i predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić danas su u Centru Skenderija svečanim presijecanjem vrpce ozvaničili otvaranje Art Depoa Ars Aevi.

"Ovu instituciju od danas zvanično stavljamo na raspolaganje svim građanima Kantona Sarajevo, svim prijateljima i turistima da obiđu ovako vrijednu kolekciju. Ujedno, sebi postavljamo zadatak da istrajemo u onom što smo se dogovorili prije nekoliko godina, a to je da krenemo s projektovanjm i izgradnjom muzeja Ars Aevi, za šta su napravljene pretpostavke“, izjavio je tom prilikom Musić.

Dodao je da je Kanton Sarajevo danas posjetila generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova i da je da tom prilikom potvrđena neupitna podrška UNESCO-a da i dalje ostaje na ovom projektu i projektima koji se tiču zaštite kulturno-historijske baštine BiH. Zbog kašnjenja u protokolu, kako je dodao Musić, generalna direktorica UNECCO-a nije bila u prilici otvoriti Art Depo Ars Aevi, kako je ranije najavljeno.

Inače, projekt Ars Aevi razvija se pod pokroviteljstvom UNESCO-a od 1999. godine. Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova 2009. godine imenovala je Renza Piana za ambasadora dobre volje UNESCO-a za Projekt Ars Aevi.

Art Depo Ars Aevi rekonstruiran je u saradnji UNESCO-a i Kantona Sarajevo, sredstvima Vlade Italije 2007. godine. Namjena ovog prostora je čuvanje i prezentacija Kolekcije Ars Aevi koju je Projekt Ars Aevi prikupio u saradnji sa najuglednijim umjetnicima svijeta, koji su ovim činom iskazali svoju solidarnost sa opsadom Sarajeva.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić postigli su dogovore s Direkcijom Centra Skenderija o trajnom otvaranju ovog prostora za posjetioce. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potvrdio je na različite načine da je projekt i muzej Ars Aevi doista jedan od centralnih razvojnih projekta Sarajeva.

Značaj kolekcije ARS Aevi, kako je kazao direktor Enver Hadžiomerspahić, prije svega se ogleda u strategiji procesa njenog formiranja. Dakle, kako je dodao, to je jedna etička mreža udruživanja pozitivnih energija na internacionalnom planu. Umjetnici svijeta su željeli da svojim djelima grade kolekciju Ars Aevi, a arhitekt Renzo Piano je želio da svojim autorskim projektima pripremi osnove za izgradnju muzeja Ars Aevi.

"Trebalo je da prođe mnogo vremen da dođemo do jedne kolektivne svijesti da je Ars Aevi prije svega ekonomsko-razvojni projekt. On će privući u budućnosti milione novih turista u Sarajevo i BiH i reafirmirat će naš grad i državu na internacionalnom planu i da bi gradili jednu novu sliku koje je potrebna našoj omladini, djeci i svim građanima i da na taj način putem projekta Ars Aevi i sličnih projekata u kulturi stičemo novo povjerenje internacionlanih partnera u svim oblastima ekonomskog, društvenog i politčkog djelovanja“, izjavio je Hadžiomerspahić.