Kultura
0

Kolekcija Ars Aevi predstavljena u Mostaru

Sarajevo-X
Ekvilibrist Enesa Sivca u Mostaru
Ekvilibrist Enesa Sivca u Mostaru
Povodom inauguracije rekonstruisanog Starog mosta u Mostaru u prostoru mostarskog Labirinta otvorena je izložba kojom je predstavljen Projekt i Kolekcija Ars Aevi.

Izložbu su posjetili učesnici Međunarodne konferencije ministara odgovornih za kulturu u Jugoistočnoj Evropi među kojim su najviši predstavnici UNESCO-a, Ministarstva kulturnog naslijeđa Vlade Italije i Svjetske Banke

U nedjelju, 18. jula 2004. u 20:30 sati, u prostoru mostarskog Labirinta uz sami prilaz Starom mostu, otvorena je izložba Ars Aevi kojom je predstavljen Projekt i Kolekcija Ars Aevi pred bosanskohercegovačkom i internacionalnom javnošću, kao jedan od najperspektivnijih regionalnih kulturnih i razvojih Projekata u jugoistočnoj Evropi. Za izložbeni prostor izabrano je deset reprezentativnih djela iz Kolekcije Ars Aevi prestižnih svjetskih imena Stephan Balkenhol, Bizhan Bassiri, Sophie Calle, Braco Dimitrijević, Dean Jokanović Toumin, Jannis Kounellis, Goran Petercol, Michelangelo Pistoletto, Bill Viola, dok je rad “Ekvilibristi” Enesa Sivca postavljen u eksterijeru u neposrednoj blizini Mosta i izložbenog prostora. Izložbom je promovirana cjelokupna Kolekcija Ars Aevi koja danas broji 130 djela značajnih umjetnika na polju savremene svjetske umjetničke scene, kao i arhitektonski projekt Renza Piana Centra/Muzeja Ars Aevi u Sarajevu.

Ovom izložbom i djelima velikana savremene svjetske i naše umjetnosti Ars Aevi želi biti sa građanima Mostara u dane otvaranja Starog mosta.

Dana 19. jula 2004. godine održana je Međunarodna konferencija ministara odgovornih za kulturu u Jugoistočnoj Evropi na kojoj su bili prisutni najviši autoriteti Bosne i Hercegovine, UNESCO-a, Vlade Italije i Svjetske banke. Mounir Bouchenaki, vice generalni direktor za kulturu UNESCO-a je tom prilikom održao govor o ulozi UNESCO-a u zaštiti i promociji kulturnog naslijeđa i kulturnih politika u regiji jugoistočne Evrope koja je poznata u svijetu kao regija izuzetnog umjetničkog stvaralaštva. U kontekstu promocije interkulturnog dijaloga, kulturne različitosti, promocije kulturnih industrija, umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva, Mounir Bouchenaki je posebno izdvojio Projekt Ars Aevi. U sklopu ove manifestacije svim učesnicima podijeljeni su promotivni materijali Ars Aevi, a nakon konferencije organizirana je posjeta izložbi Ars Aevi u prostoru mostarskog Labirinta. Uz brojne posjetioce izložbe koji su učestvovali na konferenciji, izložbu su posjetili Giuliano Urbani, ministar za kulturno naslijeđe Italije; Saba D’ Elia, italijanski ambasador, Mounir Bouchenaki, vice generalni direktor za kulturu UNESCO-a; Marie Paule Roudil, šef odjela za kulturu UNESCO ROSTE u Veneciji; Lidija Topić, zamjenik ministra Ministarstva vanjskih poslova BiH i predsjednik Koordinacionog odbora Ars Aevi, Safet Halilović, ministar civilnih poslova BiH i Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta Federacije BiH i dopremijer Federacije BiH.

Projekt Ars Aevi najavljuje da će posjetioci moći vidjeti izložbu koja predstavlja Kolekciju i Projekt Ars Aevi u Mostaru u prostoru Labirnita svakim danom od 10 do 22 sata do 31.07.2004.