Kultura
7

Kolekcija Ars Aevi čeka zvanično otvaranje za posjetioce

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Protekli vikend Art Depo Ars Aevi zaživio je kao prostor umjetničkog i intelektualnog stvaranja mladih, kada su mladi arhitekti, umjetnici i njihove kolege iz drugih stručnih područja u programu "Dani arhitekture 2012" ostvarili niz predavanja i diskusija o temi "Grad(i)svijest".

Ove debate su posebno mjesto dobile u kontekstu prostora najznačajnijeg sarajevskog umjetničkog i arhitektonskog projekta - Muzeja savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi prema projektima arhitekte Renza Piana, saopćeno je iz Ars Aevia.

Nakon prijetnji iseljenjem Kolekcije Ars Aevi, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić objavio je radikalan preokret i zvanično najavio otvaranje Art Depoa za posjetioce u predstojećem mjesecu.

Nakon pet godina, koliko su Direkcija Ars Aevi i brojni potencijalni posjetioci čekali ovu odluku Vlade KS, najavljeno je da su konačno stvoreni uslovi da građani Sarajeva i turisti imaju priliku svakodnevno provoditi vrijeme u ambijentu Kolekcije koju su im, u znak solidarnosti s dostojanstvom opsjednutog grada, poklonili najvažniji umjetnici svijeta.

Upravo u povodu "Dana arhitekture", auditorij Art Depoa Ars Aevi pokazao se kao podsticajan i jedinstveno značajan prostor za razgovor koji će mlade i sve druge posjetioce uvoditi u debate o značaju promišljanja svog kulturnog identiteta kao dijela kompleksnih globalnih organizama, i time i promovirao dio svoje predstojeće funkcije.

U skladu s postignutim dogovorima Vlade KS i Centra Skenderija, očekuje se da će naredni javni događaj u ovom prostoru biti najavljeni susret s predstavnicima medija premijera Kantona Sarajevo kojim će i zvanično objaviti otvaranje Art Depoa Ars Aevi za posjetioce.