Emotivne poruke
847

Kolege i prijatelji se opraštaju od Sidrana: "Ni na šta se više nije žalio, znao je da ide"

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Abdulah Sidran je preminuo večeras u 80. godini, a od njega se opraštaju brojne kolege i prijatelji.
Bh. glumac Adnan Hasković je objavio Sidranovu pjesmu "Zašto tone Venecija" te dodao: "Rahmet tvojoj plemenitoj duši Avduka".
Glumac Feđa Štukan se prisjetio kada je sa Sidranom letio iznad Sarajeva i dodao emotikon u obliku srca.
Šef Kluba Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je podijelio Sidranov tekst:

"Stvar koja Sarajevu daje veličinu i zbog koje je Sarajevo u svim mojim notesima vertikalom napisano jeste urođeni merhametluk i gostoljubivost ljudi koji žive u njemu. Sarajevo, za razliku od drugih sredina, ne pati od ksenofobije, nema straha od stranaca. S druge strane, Sarajevo ne poštuje svoje vlastite veličine."

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković je podijelio njihovu zajedničku fotografiju i tekst pjesme "Mora".

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je također uputio posljednji pozdrav Sidranu:

"Bio je i ostat će pjesma o svijetu, zemlji, gradu, ljudima... Abdulah Sidran je odavno osvojio ovozemaljsku besmrtnost. Sretno, putuj novim, boljim svjetovima."

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić je objavio:

"Abdulah Sidran, duša koja se smirila. Družili smo se desetak godina, a zadnji put se vidjeli prije dvadesetak dana. Fizički je bio iscrpljen i teškog zdravstvenog stanja, ali svjedočim da ga nikad nisam vidio mirnijeg i zadovoljnijeg. Ni na šta se više nije žalio. Sa svime je bio zadovoljan. A znao je da ide. Neka mu je vječni rahmet, a njegovoj porodici sabur."

Emotivnu poruku je uputila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić:

"S velikom tugom primila sam vijest da je preminuo naš veliki književnik, akademik Abdulah Sidran. Izuzetan i jedinstven u svemu, u svojoj umjetnosti, u ljudskosti posebno, uvijek pun strasti i ljubavi prema književnosti koju je živio. Svojim znanjem, iskustvom, izuzetnom energijom i odvažnošću podsticao je na razmišljanje, ohrabrivao u dobru, ukazivao na propuste."

Dodala je da nam je on osebujnim stilom, bogatim književnim opusom i nenadmašnim filmskim scenarijima, ostavio vrijedno naslijeđe.

"Dragi, veliki bosanski čovječe, ostajemo u tuzi, ali ćemo te vječno pamtiti, po tvom svjedočenju o ljepoti, o duši i gordosti bosanskog čovjeka, o vrijednostima koje čovjeka čine čovjekom. Opraštamo se od čovjeka koji nije samo pisao i stvarao, nego i aktivno učestvovao u stvaranju historije Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U ime Grada Sarajeva i u svoje ime, porodici našeg Sidrana izražavam iskreno saučešće", navela je.

Sidran se u posljednjih godinu dana povukao iz javnog života i komunicirao je tek povremeno putem društvenih mreža, shrvan teškom bolešću.