"Majstor riječi i šarma"
74

Kokan Mladenović: Sazviježđe naših velikana je sada bogatije za jednu planetu Sidran

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Srbijanski reditelj Kokan Mladenović u izjavi za Klix.ba osvrnuo se na svoju saradnju s bh. velikanom Abdulahom Sidranom kazavši da je imao priliku da uživa radeći s "velikim majstorom riječi i šarma".
Nakon vijesti o smrti bh. književnika i scenariste Abdulaha Sidrana mnoge njegove kolege i prijatelji opraštaju se prisjećanjem na zajedničke projekte.

Jedan od njih je i srbijanski reditelj Kokan Mladenović koji je u izjavi za Klix.ba kazao kako je "sazviježđe naših velikana sada bogatije za jednu planetu Sidran".

"Planeta Sidran je planeta poezije, životne radosti i smijeha", istaknuo je Mladenović kazavši da je "imao sreću da sa Sidranom sarađuje kao upravnik Ateljea 212 kada su postavili predstavu 'Otac na službenom putu'.

"Predstava u režiji Olivera Frljića je značila i Sidranov veliki trijumfalni povratak u Beograd, a onda sam imao priliku da u Kamernom teatru režiram 'Sjećaš li se Dolly Bell?' taj divni 'Amarkord' naše bivše zemlje, naših ljubavi, naših djetinjstava, jednu veličanstvenu posvetu i toj zemlji i tom Sarajevu i da uživam u toj intenzivnoj višemjesečnoj saradnji s velikim majstorom riječi i šarma i duhovitosti kao što je bio Sidran", zaključio je Mladenović.

Podsjetimo, Abdulah Sidran preminuo je sinoć u 80. godini nakon duge i teške bolesti. Do pred kraj svog života Sidran je bio aktivan - pisao je, stvarao i savjetovao, a čak je uspješno prebrodio i jednomjesečnu hospitalizaciju zbog zaraze koronavirusom, nakon čega je bio na respiratoru.

Posljednjih godinu dana povukao se iz javnog života i komunicirao je tek povremeno putem društvenih mreža.