Kultura
3

Kod Laktaša počelo snimanje "Falsifikatora"

SRNA
Detalj sa snimanja filma (Foto: Arhiv)
Detalj sa snimanja filma (Foto: Arhiv)
U selu Šeškovci kod Laktaša počelo je snimanje filma "Falsifikator" u režiji Gorana Markovića, po njegovoj istoimenoj drami, javlja dopisnik Srne.

Glavni glumac, saradnik na scenariju i producent je Tihomir Stanić, a film se snima u produkciji Drina filma iz Beograda, Balkan filma iz Bosanske Dubice i Beograda u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske. Veliki dio filma snimljen je u Beogradu, a ključne scene snimaju se u selu Kriškovci i Šeškovci kod Laktaša.

Ekipu filma, između ostalih, čine Branka Katić, Sergej Trifunović, Haris Burina, Žika Krstović, Nataša Marković, te glumci iz Banjaluke Boris Šavija i Dobrica Agatonović. Ekipu filma danas su na snimanju posjetili generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović i načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović.

Topolović je izjavio da će opština Laktaši pomoći snimanje filma i zahvalio Tihomiru Staniću što je odlučio da se dijelovi filma snime u ovoj opštini. Davidović podržao je snimanje filma i istakao da će ova informativna kuća stajati iza svih vrijednih umjetničkih projekata. 

Film "Falsifikator" počeo je da se snima u novembru prošle godine u Beogradu, a Tihomir Stanić već je igrao isti lik u istoimenoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta. Stanić je ranije ispričao da mu je kao model za glavnog junaka priče poslužio njegov otac, koji je bio seoski učitelj. 

Dramu "Falsifikator" Goran Marković je, kako je ranije izjavio, pisao po narudžbi Gete instituta, povodom 20 godina od pada Berlinskog zida, a uslov je bio da se drama tiče pada, pa je priču smjestio u 1968. godinu, kada je, po njegovom mišljenju, počeo raspad Jugoslavije. Glavni lik je falsifikator diploma, koji to ne radi za novac nego iz altruizma, dok ne dopadne zatvora.