Festival MESS
0

Kocka, Mijatović i JDP dobitnici Zlatnog lovorovog vijenca

Sarajevo-x.com
Katarina Kocka, primabalerina, Žarko Mijatović, glumac BNP Zenica i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda dobitnici su Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra Festivala MESS, saopštio je danas na konferenciji za novinare Dino Mustafić, direktor Festivala.

Gordana Boban, Fernando de Ita i Nurullah Tuncer članovi su glavnog festivalskog žirija. Kao jedan od 10 teatarskih festivala u svijetu, ove godine Festival će prvi put imati žiri Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara (IATC) a čine ga Ian Herbert, Bojan Munjin i Randy Gener.

Govoreći o Katarini Kocki, Mustafić je podsjetio da je riječ o jednom od najvećih imena baletne umjetnosti, koja je ostvarila sjajnu karijeru i u Bosni i Hercegovini i u regionu.

Glumac Žarko Mijatović, kako je naglasio Mustafić, jedan je od najistaknutijih članova Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koji je svojim ulogama pisao stranice zlatnih vremena ove teatarske kuće.

"Prije nego su naše dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda prvo je došlo u Sarajevo poslije opsade", naglasio je Mustafić, govoreći o kolektivu koji je dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra.

On je istakao da već godinama JDP otvara vrata za bh. umjetnice i umjetnike, o čemu svjedoči i najnovija nagrada, Grand-prix Bitefa za "Elijahovu stolicu", nastalu o koprodukciji JDP-a i Festivala MESS.

Glavni festivalski žiri ove godine čine glumica Gordana Boban, teatarski kritičar iz Meksika Fernando de Ita, koji će održati i master-class, te turski scenograf i reditelj Nurullah Tuncer. Oni će odlučivati o dobitnicima Zlatnih i Srebrnih lovorovih vijenaca u tradicionalnim festivalskim kategorijama – Grand prix za najbolju predstavu u cjelini, za najboljeg reditelja, za najboljeg glumca/glumicu, Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu World MESS, Mittel Evrope, Children MESS i Future MESS programa, te nagrade „Rejhan Demirdžić“ za najboljeg/u mladog/u glumca/icu i "Jurislav Korenić" za najboljeg/u mladog/u reditelja/icu.

Ove godine Festival MESS jedan je od 10 teatarskih festivala u svijetu koji ima međunarodni žiri sastavljen od članova Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara - IATC. Ian Herbert, počasni je predsjednik IATC-a, nakon što je osam godina predsjedavao ovom asocijacijom.

Član je žirija Evropske teatarske nagrade, kao i bivši direktor Društva za teatarska istraživanja u Londonu i povjerenik Kruga kritičara. Gostujući profesor je na tri američka univerziteta i predavao je u zemljama širom svijeta. Bojan Munjin, teatarski kritičar, novinar, publicista, drugi je član IATC žirija. Višegodišnji saradnik Festivala MESS, član je žirija i selektor teatarskih festivala u regionu.

Ove godine moderirat će i tri MESS Foruma koji će se baviti temama koje prožimaju ovogodišnji MESS. Treći član IATC žirija, Randy Gener, član je uredništva Critical Stages (criticalstages.org), on-line žurnala Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara. Jedan je od suosnivača i urednika New York Theatre Wire (nytheatre-wire.org) koji je osnovan 1996. Za svoj rad i eseje kritike kao urednik American Theatre magazina, Gener je nagrađen Jean Nathan nagradom za dramsku kritiku i brojnim drugim nagradama.