|

"Kočićevo pero" Predragu Luciću

"Kočićevo pero" Predragu Luciću
0
F
FENA
8.11.2013. u 12:23
1
komentara
0

dijeljenja
"Kočićevo pero" Predragu Luciću
Nagrada “Kočićevo pero za jesen 2013. godine” bit će dodjeljena Predragu Luciću za djelo “Gusle u magli”, za, kako je ocijenio žiri, visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.
Žiri za književnu nagradu Kočićevo pero, radio je u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, a odluku o nagradi donio je jednoglasno.

Prema Vukolićevim riječima, svoju, nazovimo je tako, čitanku, autor namjenjuje učenicima trećih razreda muzičkih, književnih i medicinskih škola.

"Ali, već od prve stranice čitalac zapaža da tu nešto ne štima, i da one gusle u magli koje smo procesom automatskog nadopunjavanja, na brzinu, pročitali kao guske u magli, nose odudarnost, nagovještaj velikog apsurda, gorčine, zgroženosti nad vremenom i ljudima kojima je pljačka i otimačina postala jedino mjerilo spososbnosti, a mržnja prema bližnjem usmjeravajući agens akcije", naveo je predsjednik žirija za ovu nagradu.

U “Guslama u magli” autor je dao rentgenski snimak, patološki atlas truleži u vremenu u kojem živimo.

"Posebno mjesto posvetio je jeziku, koji više ne predstavlja lingvističko, nego isključivo političko pitanje, i odnosu nove kulture prema zatečenim vrijednostima prethodnog vremena, posebno prema velikim majstorima pera, stvaraocima evropske reputacije i ugleda", istakao je književnik Nikola Vukolić.

Nagrada „Kočićevo pero“, za jesen 2013. godine, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, bit će svečano uručena u petak, 15. novembra, na sajmu “Interliber” u Zagrebu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...