{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kočićevo pero" makedonskim piscima

F
5.6.2011. u 14:59
0
0
"Kočićevo pero" makedonskim piscima
0
"Kočićevo pero" makedonskim piscima
Priznanja će biti uručena u Skoplju
Makedonski pisci Gordana Stojkovski-Jović za roman "Oči pune čipke" i Venko Andonovski za roman "Veštica" dobitnici su ovogodišnje književne nagrade "Kočićevo pero" za proljeće i ljeto.
Tako je odlučio i to jednoglasno žiri u sastavu Nikola Vukolić, predsjednik, te članice Angelina Banović-Markovska i Zorica Turjačanin.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd Nikola Vukolić je Feni kazao da će priznanja laureatima biti uručena u subotu, 11. juna, u Skoplju.

Vukolić je podsjetio da se ova književna nagrada dodjeluje svake godine, s proljeća, jeseni i zime, a zanimljivo je da je Petar Kočić s početka prošlog vijeka bio i učitelj u Skoplju, a ove godine njegova zadužbina održaće književno veče u tom gradu.

"Nagrada se dodjeljuje piscima koji svojim djelima nastavljaju Kočićevu pričevinu i učevinu, odnosno koji na sebi svojstven način slijede ljepotu Kočićeve riječi i dubinu njegove misli, a njihov stvaralački dijalog sa Kočićevim djelom nije ograničen ni tematikom, ni žanrovima, ni književnim postupcima", podsjeća on.

Oba romana ozbiljno su, smatra žiri, stavila na provjeru Aristotelovu tezu iz "Poetike" o tome dokle seže područje istorije, a dokle književnosti, odnosno da istorija počinje tamo gdje je imaginacija, a imaginacija prestaje tamo gdje počinje istorija.

"No, kada je riječ o romanima `Oči pune čipke` i romanu `Veštica` imaginacija počinje tamo gdje počinje istorija, a istorija počinje tamo gdje počinje imaginacija. Stvarnost i umjetnost ovdje su se definitivno izmirile, pa sada i sama istorija može da kaže da je umjetnost, i sama umjetnost može da kaže da je istorija", kaže Vukolić i iznosi zapažanje da je oba ova romana pisala ruka koja svoje pero nije umakala samo u mastilo jave, već i u krv snova.

"Zato Venko Andonovski i Gordana Stojkovski-Jović u svojim romanima imaju, također, neosjenčano čulo za bezdane dubine prošlosti i vrtoglave visine budućnosti, pa im zato i pripada ova ugledna nagrada", kaže Vukolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: