Glumica Snježana Martinović
0

"Ko to odlučuje o smrti kazališta i pozorišta u Mostaru?"

FENA
Snježana Martinović
Snježana Martinović
Ono o čemu bi trebalo razgovarati u ovome gradu to je da se odgovori na pitanje: "Ko je taj koji odlučuje da kazalište i pozorište u ovome gradu umru, ko odlučuje o tome da mi nemamo pravo jesti, da nemamo pravo živjeti, biti kreativni i ko je taj ko odlučuje o tome da mi moramo spakovati svoje kofere i otići", zapitala se danas na konferencije za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar glumica Snježana Martinović.

Govoreći o položaju kazališta i njegovih djelatnika Martinovićeva je kazala kako su stvari koje su nenormalne, u Mostaru, za razliku od drugih gradova koji podupiru kulturu (Banja Luka, Sarajevo, Tuzla), postale normalne.

"U Mostaru nisu više u pitanju nacionalni problemi, to je samo izgovor. Neko je odlučio da je u ovome gradu, koji je uvijek imao kazalište, kapital tamo gdje su privatni dogovori. Poznajem svoje kolege i danas govorim u svoje i njihovo ime i želim naglasiti kako mi nećemo dozvoliti da kazalište nestane. Ne znam kako je nekome normalno da imamo probe, a da nemamo struje, da nas uvjeravaju kako je normalno da radimo bez honorara, da nemamo plaće i topli obrok. Kazališta funkcioniraju u svim gradovima, a šta je s Mostarom, to je veliko pitanje", kazala je glumica Martinović.

Tokom konferencije za novinare o novoj pozorišnoj sezoni i repertoaru govorio je i novi umjetnički savjetnik Dragan Komadina.

Po njegovim riječima, u novu se sezonu ušlo se s jednim novim pozorišnim komadom "Nigdje nikoga nemam", autora Edwarda Bonda iz 2000. godine. Riječ je o futurističkoj priči čija se radnja odvija 2077. godine u potpuno izmijenjenim društvenim okolnostima. To je priča o strahu od drugog i drugačijeg.

Premijera predstave "Nigdje nikoga nemam" trebala bi biti krajem oktobra ove godine.

U povodu 100. godišnjice od rođenja velikog pisca Ranka Marinkovića u drugom dijelu sezone u sljedećoj kalendarskoj godini trebala bi biti, ako se zatvori finansijska konstrukcija, izvedena predstava "Glorija".

Komadina je naglasio kako bi Glorija bila jedan veliki zahvat, radila bi se u kooprodukciji s jednim pozorištem iz Republike Hrvatske i na taj način bi se nakon 22 godine ponovno vratila u Mostar.

Uz spomenute predstave i jednu komediju tokom cijele sezone, svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar će biti upriličeni muzičko-scenski kolaži.