Politika vs. kultura
9

Ko koči izgradnju Muzeja Ars Aevi: Grad Sarajevo i Vlada KS se međusobno optužuju

E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako je krajem prošle godine najavljena izgradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, izgleda da ovaj muzej koji čuva jednu od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u regionu još uvijek neće dobiti svoju zgradu. Osim toga, Ars Aevi je već neki period zatvoren.

Grad Sarajevo je na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake u novembru prošle godine donio odluku kojom se omogućava početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Nakon dugo godina stvari su napokon bile pokrenute s mrtve tačke - uspostavljena je Javna ustanova Ars Aevi te pokrenuto dobijanje dozvola i regulacione dokumentacije za izgradnju objekta ovog muzeja.

Nažalost, izgleda da se to neće dogoditi jer, prema riječima gradonačelnik Skake, Vlada Kantona Sarajevo koči izgradnju ovog objekta.

"Mi smo se već suočili na namjerom ove Vlade KS da se preko Uprave Skenderija obračuna sa Muzejom Ars Aevi. S jedne strane vlada Edina Forte već mjesecima blokira izgradnju novog objekta Muzeja. Stvari su išle do te mjere da smo im nudili da Grad Sarajevo otkupi parcelu po tržišnoj cijeni. Međutim, nekome je cilj da se od Ars Aevija napravi skandal, afera i politička priča", rekao je Skaka za Klix.ba.

Abdulah Skaka (Foto: D. S./Klix.ba)
Abdulah Skaka (Foto: D. S./Klix.ba)

Podsjetio je da je riječ o kolekciji neprocjenjive vrijednosti za grad i državu.

"Umjetnici su svoja djela poklonili gradu i mi smo spremni da idemo s projektom i imamo planirana sredstva u 2019. za izradu glavnog projekta. Ali Vlada KS želi očito vratiti stvari unazad nekakvim ucjenama. Kome je u interesu da se ta djela deložiraju? Mi smo bili spremni u da kolekciju privremeno izmjestimo na drugu lokaciju pod uvjetom da se pokrenu aktivnosti da se gradi novi objekt. Ali, očito neko ne želi riješenje nego problem. Treba li, evo ja pitam vas, Ars Aevi biti zaključan, deložiran i odbačen? Treba li Kantonu još novca preko leđa ovakvog državnog kulturnog projekta? Mi smo uvijek spremni svoj dio obaveza ispoštovati, a ovo govori da drugi nisu niti razumiju značaj projekta", poručio je Skaka.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto demantovao je Skaku ističući kako ima dokumentovane pokušaje pokretanja projekta sa Gradom Sarajevom.

"Dva puta smo na Vladi KS izglasali sporazum koji predviđa zajedničku izgradnju. Nadalje, lično sam predlagao tri termina kako bi na zajedničkoj konferenciji za medije zvanično pokrenuli projekt. Prvi predloženi termin je bio 23. august, a nakon što sam usvojio gotovo sve prijedloge za izmjene teksta sporazuma koje je Grad uputio. Čudan je otpor Grada Sarajeva prema zajedničkom radu sa Vladom KS, iako je zemljište u kantonalnom vlasništvu i uprkos činjenici da se ideja izgradnje rodila u kantonalnim institucijama", kazao je Forto.

Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)

Premijer KS je kazao da poziva Grad Sarajevo i JU Ars Aevi da se potpiše sporazum koji oni već imaju kod sebe kako bi se krenulo sa izgradnjom ovog važnog projekta.

"Već sam održao razgovore sa Italijanskom razvojnom agencijom koja želi prikupiti novac za izgradnju, a ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić je u kontaktu sa italijanskim ambasadorom oko koordinacije. Šteta je da ovakav projekat postane talac nepostojeće političke utrke, jer tu utrku trči samo jedna osoba - gradonačelnik", dodao je Forto.

Projekt Ars Aevi nastao je u julu 1992. godine, tri mjeseca nakon što je počela opsada Sarajeva. Tada je održan Forum umjetnika i intelektualaca, a osnivači kolekcije Ars Aevi su Alma Suljević, Braco Dimitrijević, Damir Nikšić, Edin Numankadić, Enes Sivac, Fikret Libovac, Jusuf Hadžifejzović, Maja Bajević, Mustafa Skopljak (preminuo 2015. godine), Nebojša Šerić-Shoba, Nusret Pašić, Šejla Kamerić i Andrej Ðerković. Osnivač projekta je Enver Hadžiomerspahić. Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od blizu 150 djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika, u Sarajevo je stigla 1999. godine. Danas se ova kolekcija smatra jednom od najznačajnijih zbirki savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Projekt zgrade Muzeja Ars Aevi načinio je italijanski arhitekta Renzo Piano koji je, između ostalog, donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko Miljacke u blizini zgrade budućeg muzeja Ars Aevi. Planirano je da se muzej nalazi kod zgrade UN-a, a iza zgrade Historijskog muzeja. Početak izgradnje najavljivan je 2012. godine pa 2014. godine i na koncu prošle godine.

Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu koji nema muzej savremene umjetnosti. U Banjoj Luci uspješno djeluje Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji je do sada bio jedina muzejska ustanova sa ovim nazivom u BiH.