Zavidovići
0

Ko je ‘Državni lopov’?

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Asim Bešlija</a>
Manje sredine u Bosni i Hercegovini, kada se radi o kulturi, uglavnom su uspavane, a dešavanja se svode na turbofolk koncerte ili političko-vjerske manifestacije, uz neke izuzetke. I može li se šta uraditi po tom pitanju? Grupa mladih glumaca iz Zavidovića pokazuje da može. Odlučni da razbude kulturnu scenu ovog gradića nekim novim sadržajima, nakon dugo vremena u tamošnjem Centru za kulturu izvešće jednu predstavu. Tema aktuelna – lopovi u zatvoru.

Nije da nema prostora niti ljudi, već je ponajviše do želje da se napravi promjena i razbije monotonija. Kako se javni život u malim sredinama ne bi sveo na koncerte prekodrinskih turbofolkerica ili obilježavanje vjerskih blagdana kao najveće duhovne domete, četvorica glumaca iz Zavidovića odlučila su da to promijene i lokalnoj publici ponude nešto novo. Nešto što tamošnja publika nije odavno imala priliku iskusiti. To je teatar.

Ovaj mali korak, kroz izvođenje jedne predstave, trebao bi označiti i preokret u kulturnoj politici Zavidovića ali vjerovatno i primjer drugim sredinama koje nisu veliki gradski centri, kojim putem ići u ponudi alternativnih sadržaja publici, pogotovo onoj mlađoj. Četvorici glumaca pripadaju zasluge za barem jedan novi pokušaj i dokazivanje da ne treba puno da se napravi promjena. A, promjena je itekako potrebna. Ako ništa da mladi naraštaji ostanu u svome gradu koji neće biti samo još jedna od opustešnih teritorija sa koje se odlazi glavom bez obzira u potrazi za boljom srećom.

Državni lopov

Glumci Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović, Adem Smailhodžić i Nerman Mahmutović igrat će će nadolazećeg četvrtka, 30. aprila u 19 sati i 30 minuta u predstavi koja je nazvana ‘Državni lopov’, a koja će biti izvedena u Centru za kulturu Zavidovići.

Predložak za izvođenje ove predstave napisao je Fadil Hadžić, poznati scenarista, reditelj i dramski pisac.

Tematika upravo odgovara vremenu u kojem živimo i pitanjima kojima se bavimo, na jedan šaljiviji način. ‘Državni lopov’ je priča o dvojici zatvorenika i zatvorskim čuvarima, koji se nizom okolnosti nađu u komičnoj situaciji. Naime, jedan od zatvorenika je čovjek pod posebnom brigom, povlaštenog statusa ili tzv. državni lopov, dok je njegov kolega po robiji sitni varalica i lomilac ženskih srca, pojasnili su nam akteri predstave. Tokom njihovog zajedničkog robijanja, oni se bolje upoznaju i saznaju da ih je prevarila ista žena.

Četvorica glumaca koja su svoje studije glume završili na akademijama u Tuzli i Sarajevu, nadaju se da će ovo uistinu biti preokret kako za njih same tako i njihov grad, jer kako kažu za Sarajevo-x.com, ovo je ideja u koju vjeruju i za koju očekuju podršku.

’Ovo je samo početak onoga što nas četvorica planiramo napraviti u ovom gradu, tako da je ovo na neki način prva proba i za nas, ali i za ljude koji nas mogu i trebaju podržati u našim naporima. U isto vrijeme ovo je i poklon zavidovićkih glumaca svome gradu. Naš je cilj da u bliskoj budućnosti u našem kantonu svjetlo dana ugleda još jedan teatar. Imamo odlično preduslove za to i samo se nadamo da će to prepoznati i podržati ljudi bez čije financijske pomoći ne bismo uspjeli’, kaže Nusmir Muharemović, član glumačke skupine.

Njegov kolega Nerman Mahmutović dodaje: ‘Budućnost bh. teatra je u pozorišnim trupama i malim teatrima. Drago mi je da se sve više mladih glumaca udružuje u ovakve trupe. U našoj trupi se nalaze četiri mlada glumca koja su već mnogo toga napravila u dosadašnjoj glumačkoj karijeri’.

Svojo novo dokazivanje na putu formiranje nove teatarske scene, Nusmir, Irfan, Adem i Nerman imaju, dakle, u četvrtak. Oni očekuju i zaslužuju podršku a vjerovatno će najbolje biti naći se u Zavidovićima u vrijeme održavanja predstave i podržati promjenu koju ova mlada skupina namjerava načiniti.