Ko će birati dobitnike Balkan Photo Awarda za 2015. godinu?

Klix.ba
14.12.2015. u 14:37
3
3
Ko će birati dobitnike Balkan Photo Awarda za 2015. godinu?
3
1/14 Duško Miljanić
2/14 Joze Suhadolnik
3/14 Amel Emrić
4/14 Iva Prosoli
5/14 Ivana Tomanović
6/14 Jetmir Idrizi
7/14 Osman Orsal
8/14 Petrut Calinescu
9/14 Stoyan Nenov
10/14 Yannis Kontos
11/14 Žarko Ivanov
12/14 Paul Lowe
13/14
14/14
Organizacioni tim Balkan Photo Festivala i ove godine je odabrao žiri koji će dodijeliti Balkan Photo Award za 2015. godinu u šest kategorija: Priroda i okoliš, Svakodnevni život, Vijesti i Događaji, Portret, Reportaža i Kreativna fotografija.
U saradnji sa vodećom bh. programerskom kompanijom AtlantBH razvijen je poseban sistem aplikacije/žiriranja za potrebe Festivala. Sve fotografije koje se uploaduju su zaštićene i članovi žirija vide samo fotografije i opis bez da znaju ko je autor fotografije. IT sektor Festivala prije početka žiriranja prolazi kroz sve prijave i iz captiona briše imena autora u (u slučaju da su ostala neobrisana prilikom uploada) i diskvalifikuje fotografije sa vodenim žigom. Druga etapa žiriranja je novitet uveden ove godine, a sastoji se u tome da žiri za sve fotografije glasa sa DA ili NE, a da bi fotografija prošla u drugi krug potrebno je da ima natpolovičnu većinu glasova DA.

Nakon toga, slijedi treća etapa u kojoj se sve fotografije ocjenjuju u tri kategorije sa ocjenama od 1-10 (poruka/ideja, tehnička realizacija i kompozicija/likovnost). Nakon toga se dobije 60 odabranih fotografija te pobjedničke fotografije, a u slučaju izjednačenog rezultata odlučuje predsjednik žirija te piše objašnjena za pobjedničke fotografije.

Ovogodišnji žiri čini 12 članova: Paul Lowe (predsjednik žirija), Amel Emrić, Stoyan Nenov, Ivana Tomanović, Jože Suhadolnik, Jetmir Idrizi, Duško Miljanić, Yannis Kontos, Osman Orsal, Iva Prosoli, Petrut Calinescu i Žarko Ivanov.

Više o članovima žirija saznajte ovdje.

Prijave za Balkan Photo Award traju do 5.1.2016. godine a prijaviti se možete na ovom linku - http://balkanphotofest.com/otvorena-prijava-za-izbor-balkan-photo-award-2015/

Dodjela nagrada je 29.1.2016. godine u Vijećnici (Sarajevo) čime počinje i program Festivala koji uključuje čitav niz predavanja, radionica i gostujućih izložbi.

Nagradni fond iznosi preko 12.000 KM a grand prix nagrada je fotoaparat Canon EOS 5DS R, a osim grand prix nagrade bit će podijeljeno pet fotoaparata Canon EOS M10 sa 15-45mm objektivom.

Ovogodišnji Festival su podržali: Kancelarija specijalnog predstavnika EU (EUSR), Grad Sarajevo, UNICEF, Umjetnička galerija BiH, Goethe Institut a generalni sponzor konkursa je Canon , a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: AVTERA BH, Galerija BlackBOX, Kim Tec, R&S, Tehnomag, New Event, Hotel Festival, Red Bull, Pycsell, FAN Ferhatović, EUROBHPLAKATBH, AUMENTO i AtlantBH.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: