{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Književno veče u znak sjećanja na prerano preminulu pjesnikinju Aminu Efendić

22.4.2015. u 22:50
2
13
Književno veče u znak sjećanja na prerano preminulu pjesnikinju Aminu Efendić
2
Dom mladih Centra za kulturu Goražde okupio je večeras veliki broj ljubitelja poezije, ali i prijatelja i poznanika prerano preminule goraždanske pjesnikinje Amine Efendić.
Književno veče "Tragom ljubavi" simbolično je nazvano po naslovu jedne od Amininih knjiga, a organizator je Aktiv nastavnika bosanskog jezika i književnosti OŠ "Husein ef. Đozo", koji tradicionalno organizuje večeri poezije posvećene nekadašnjoj učenici ove škole koja je preminula u 21. godini života.

"Amina nam je u amanet ostavila svoje pjesme pune ljubavi i stihove obojene čežnjom i neprolaznom ljepotom", ispričala je Halid Kurtović, profesorica književnosti i bosanskog jezika.

Svoju ljubav za pisanje Amina Efendić uokvirila je u zbirkama poezije "Tragom ljubavi" (2002.), "Princ pješak" (2005.) i "Ko to piše priču bez junaka" (posthumno).

"Aminini stihovi i zbirke pjesama su i danas putokazi za sve učenike i učenice koji imaju dara za pisanje, da se odvaže i da pišu. Raduje nas kada čujemo da djeca često citiraju njene stihove i poruke, jer svima nama je ostala u lijepom sjećanju", kaže prof. Kurtović.

Amina Efendić rođena je 18. aprila 1989. godine u Goraždu. Ljubav prema pisanju otkrila je vrlo rano, a kao učenica osmog razreda objavila je prvu zbirku pjesama. Pored pisane riječi bila je uzor svojim školskim kolegama jer je blistala u svim oblastima. Iz osnovne i srednje škole izašla je kao učenik generacije, a svoje školovanje nastavila na Pravnom fakultetu u Sarajevu gdje je bila jedan od najboljih studenata.

Ostat će upamćena kao dobra osoba i pjesnikinja. Ostat će dobri junak priče koja će dugo trajati kao i njena poezija, poručili su mladi koji su i večeras govorili njene stihove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: