{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Književnici iz BiH na festivalu na Hvaru

17.8.2012. u 08:26
1
1
Književnici iz BiH na festivalu na Hvaru
1
Književnici iz BiH na festivalu na Hvaru
Edin Urjan Kukavica
Galerija "Moria" u Starom Gradu na Hvaru jedanaestu godinu zaredom organizuje festival savremene književnosti Faro(pi)s, koji prerasta u sve značajniju književnu manifestaciju međunarodnog karaktera, sa osnovnom idejom sučeljavanja književnika sa čitalačkom publikom. Ove godine ugostit će književnike iz naše zemlje.
Ovogodišnji Faropis održat će se od 21. do 23. augusta. Njegova posebnost je gostovanje bosanskohercegovačke književne selekcije na čelu sa književnikom prof. dr. Zilhadom Ključaninom (Edin Kukavica, Naida Mujkić, Asmir Kujović, Damir Uzunović, Petrović, Admiral Mahić, Faruk Šehić, Isnam Taljić) dok je za hrvatsku selekciju zadužen književni kritičar i urednik Ervin Jahić (Daša Drndić, Ana Brnardić, Ivica Đikić, Ivan Herceg, Vladimir Stojsavljević, Dragan Pavelić, Tonko Maroević).

Prve dvije večeri predviđeno je predstavljanje članova respektivnih selekcija dvije zemlje sa izborom iz njihovih djela, dok se treće večeri očekuje nastup gosta iznenađenja.

U srijedu, 22. augusta, u predivnom ambijentu Hektorovićeva Tvrdalja održat će se predstavljanje dva romana "Beš" i "Vjernik" autora Edina Urjana Kukavice, koje će predstaviti Tonko Maroević i Ervin Jahić.

Festival književnosti "Faro(pi)s" koji, zahvaljujući direktoru festivala Jovanu Brajoviću, već jedanaestu godinu u Starom Gradu na Hvaru okuplja književnu elitu ne samo Hrvatske, nego i regiona pa i šire, zamišljen kao ljetna varijanta festivala književnosti FAK, koji je prvi književni festival na kojemu su se književnici - javno i neformalno - predstavljali javnosti osobno čitajući ulomke iz svojih knjiga. S druge strane, kako je riječ o otoku, važan aspekt ove manifestacije je doprinos decentralizaciji kulturnih sadržaja te približavanje književnosti i književnika publici i u izoliranim mjestima.

Tako su, među dvjestotinjak književnika koje je Faropis do sada ugostio svoja djela predstavili: Dževad Karahasan, Miljenko Jergović, Ante Tomić, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Anna Davis,Ivana Sajko, Nial Griffits, Veljko Barbijeri, Renato Baretić, Simo Mraović, Borivoj Radaković, Admiral Mahić, Ivica Ivanišević, Tahir Mujičić, Slobodan Prosperov Novak, Đermano Senjanović, Ahmed Burić, Vladimir Arsenijević, Dubravko Jelačić Bužimski, Irfan Horozović, Ervin Jahić, Drago Štambuk, Velid Imamović, Džemaludin Latić, Srđan Dragojević, Daša Drndić, Emir Imamović Pirke,Gordaba Benić i mnogi drugi.

"Iako je koncepcijski riječ o festivalu na kojem književnici čitaju svoja djela, festival se ne ograničava samo na čitanje umjetničke proze i poezije, već se tu nađe mjesta i za kronike, eseje i drame. Novi koncept Faropisa za drugo desetljeće svog postojanja je svake godine predstaviti po jednu zemlju/gosta pa a tako započinjemo sa prvim nam susjedima Bosnom i Hercegovinom", poručuju organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: