Goethe-Institut
0

Književni susret sa autoricom Yadé Kara

FENA
Foto: dw-world.de
Foto: dw-world.de
Centar "André Malraux" i Goethe-Institut organizirat će u petak, 8. maja u Sarajevu književni susret s njemačko-turskom književnicom Yadé Kara i njenim romanom "Selam Berlin".

Susret s književnicom bit će održan u okviru 10. Evropskih književnih susreta koje organizira Centar "André Malraux", te kao dio cjelogodišnjeg programa Goethe-Instituta "20. godina nakon pada Berlinskog zida", najavljeno je iz Goethe-Instituta.

Čitanje i diskusija bit će održani na njemačkom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Roman "Selam Berlin" govori o devetnaestogodišnjem Hasanu koji je odrastao dijelom u Berlinu, dijelom u Istanbulu. Na dan pada Berlinskog zida, u novembru 1989. godine, on se odlučuje vratiti u Berlin.

Brzim tempom i sa dosta ironije Yadé Kara pripovijeda o Hasanovim dogodovštinama u multikulturalnom Berlinu, njegovom odrastanju, odnosu sa ocem, pokušajima da pronađe svoj put, njegovim otkrićima u Berlinu bez Berlinskog zida, potrazi za velikom ljubavi, identitetu, te pripadnosti i Berlinu i Istanbulu.

Yadé Kara je u tom romanu napisanom nakon pada Berlinskog zida dočarala na dojmljiv način komad njemačko-njemačke savremene istorije u periodu multikulturalizacije društva.

Ona je rođena 1965. godine u Turskoj, studirala je germanistiku i anglistiku. Radila je kao glumica, učiteljica, menadžerica i novinarka u Berlinu, Londonu, Istanbulu i Hong Kongu.

Za svoj prvijenac "Selam Berlin" nagrađena je 2004. godine Njemačkom književnom nagradom, kao i podsticajnom nagradom koja se dodjeljuje uz književnu nagradu "Adelbert von Chamisso".

Ova književnica danas živi u Berlinu.

Pored književne večeri, Yadé Kara će 8. maja posjetiti i Gimnaziju Obala gdje će sa učenicima njemačkog jezika diskutirati o romanu "Selam Berlin".