Literalni kolektiv
0

Književna Zadruga predstavlja svoja prva četiri književna izdanja

L. K.
Neprofitni kolektiv Književna Zadruga u pretprodaju pušta svoja prva četiri književna izdanja: "Srce je u obliku trougla" Vanje Šunjić, "Meddah i fildžan" i "Sarajevski san" Armana Fatića i "Kosmičke šetnje tastaturom" Adnana Bajrovića.

Književna Zadruga naslove pušta u pretprodaju povodom Dana mladosti. Ovaj datum je u prethodnim vremenima mladim ljudima značio mnogo, a danas mladi ni ne znaju za njega. Aktivnosti Zadruge su omaž tom danu. Umjesto priče kako je nekad bilo dobro, trojac Šunjić, Fatić, Bajrović je odlučio da uradi nešto konkretno. Umjesto glorifikacije prošlosti, oni grade bolju sadašnjost.

Moguće je uraditi prednarudžbu knjiga putem sljedeće stranice, a od 21. juna knjige će biti dostupne u prodaji te na književnim festivalima i promocijama širom regiona.

Književna Zadruga je neformalni, samostalni literarni kolektiv nastao iz dugogodišnjeg prijateljstva Adnana Bajrovića, Vanje Šunjić i Armana Fatića, koje je započelo 2018. godine na Književnom festivalu Bookstan, kada su sve troje bili stipendisti Bookstanove radionice za književne kritičare i prvi put kročili u svijet književnosti. Cilj KZ je mladim autorima i autoricama pomoći pri kompletiranju debitantskih rukopisa, te pri izdavanju i distribuciji istih. KZ nije tu da pruža otpor i protivi se konvencionalnom izdavaštvu, nego želi da mladim autoricama i autorima na praktičan način prikaže i pojasni prednosti i mane izdavanja/samoizdavanja i sve što jedan takav proces nosi sa sobom, kako bi što spremniji zakoračili na književnu scenu.

Poznatom trojcu se vrlo brzo se pridružio veliki broj drugova i drugarica s književne scene koji su odlučili da im pomognu svojim iskustvom i znanjem. Sada izdaju četiri rukopisa, a nakon toga, već nekoliko ih je u planu, pod istim uslovima, tako da su kompletnu pripremu i dizajn uradili sami, uz minimalne troškove. Književna Zadruga postoji za sve one radoznale i odvažne koji ne žele da čekaju na izdavače i procedure, nego imaju hrabrosti ali i volje da zasuču rukave i sami nešto urade.

Iako kolektiv cijeni umjetnost i smatra da svi trebaju biti plaćeni za ono što rade, svjesni ekonomske situacije u kojoj se nalaze mladi autori i autorice, a uz nova iskustva koja su njima besplatno ponudili oni iskusniji, sada se stavljaju na raspolaganje svima onima koji žele da objave svoje prvijence.

Socijalizam kao koncept jednakosti i solidarnosti je vrlo važan, no budući da su članovi KZ generacija koja ga nije okusila svjesni su da nemaju pravo biti nostalgični i pričati kako je nekada bilo bolje, no su dužni neke dobre prakse prepisati u sadašnjost, te neprestano propitivati vrijednosni sistem u kojem živimo, boriti se za ljudska prava, rušiti socijalne i rodne stereotipe, boriti se protiv patrijarhata i biti neprestana podrška LGBTIQ+ pokretu.

Novi socijalizam se ne ogleda u okupiranju postojećih fabrika (kojih više nema) i preduzeća (koja su na rubu propasti) te radničkom samoupravljanju, nego u započinjanju novih koncepta u kojima svi, kako oni koji ih pokrenu, tako i oni koji se naknadno priključe teže ka jedinstvenom, zajedničkom dobru te ravnomjerno i ravnopravno raspoređuju sve dužnosti, obaveze, terete i rizike koje jedan ovakav projekt nosi sa sobom.