Oktobarski salon knjige
0

Književna djela se prodaju i na rate

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U petak je u Sarajevu, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra otvoren drugi Oktobarski salon knjige povodom mjeseca knjige i 20-te godine smrti Ćamila Sijarića.

Kako je rekao Željko Ivanković, on se nada da će organizatori Oktobarskog salona knjige uspjeti Sarajevu vratiti dušu i omogućiti građanima Sarajeva da dođu u BKC i da se druže sa knjigom i sa autorima jer ovaj Salon ne predstavlja samo prodajni salon, izložbu knjiga, nego je uvijek i homage uglednim književnicima. On je dodao da je oktobar mjesec vrijeme kada se dodjeljuje Nobelova nagrada za književnost i mjesec velikih svjetskih sajmova.

"Prošli Salon bio je u znaku 100-te godišnjice smrti Silvija Strahimira Kranjčevića, a ove godine nastavljamo u znaku te tradicije. Ove godine Salon je posvećen 20-oj godišnjici smrti našeg pripovjedača Ćamila Sijarića", rekao je Ivanković.

Književnik Marko Vešović je rekao da Sijarić spada u red najvećih pripovjedača na jeziku koji on zove srpski/hrvatski/bosanski/crnogorski.

"Ja se ne bojim za Ćamilovu književnost, ali volim kada imam priliku da podsjetim na nju", rekao je Vešović, nakon čega je pročitao jedan odlomak iz njegove pripovjetke.