{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Knjiga u čast prve knjige poezije koju je objavila žena

F
23.6.2008. u 13:52
0
0
Knjiga u čast prve knjige poezije koju je objavila žena
0
Knjiga u čast prve knjige poezije koju je objavila žena
Foto:Anka Topić
Predstavljanje knjige "Izgubljene zvijezde"- prigodna stopjesmica bh. pjesnikinja 1908.-2008. bit će održana 26. juna u Napretkovom klubu "Lira".
Riječ je o panorami bh. pjesnikinja, koju je u znak sjećanja na Anku Topić (Žepče 1881.- Vitez 1956.) priredio književnik Ante Zirdum, a kojom se simbolično obilježava prva knjiga koju je objavila žena.

Anka Topić svoju knjigu "Izgubljena zvjezda" objavila je 1908. godine.

O tome kako je nastala ova panorama bh. pjesnikinja Zirdum je rekao: "Razdvajati, izdvajati, suprotstavljati i sučeljavati poeziju muškaraca i žena po bilo kojem osnovu nema nikakve logike, osim u jednom slučaju.

Taj slučaj nastao je povodom stote obljetnice izlaska prve knjige poezije domaće pjesnikinje Anke Topić "Izgubljena zvijezda" , kao izraz potrebe da se sagleda koliko pjesnikinja se nalazi na poetskom nebu ponad Bosne i Hercegovine. I upućeniji ljubitelj poezije danas vam neće nabrojati više od desetak imena pjesnikinja u Bosni i Hercegovini, jer zapravo toliko njih je i ostavilo dubljega traga u našoj sveukupnoj duhovnosti.

Kada se radi o pjesnicima taj isti upućeniji ljubitelj navest će vam puno više muškaraca. Ne želeći suditi i prosuđivati zašto je to tako, odlučio sam se tek napraviti uvid u stvarno stanje, i tako sam još 1998. godine počeo pratiti poetsku produkciju žena, i slagati svoja sazviježđa u kojima ima nekoliko vidljivih zvijezda, te mnoštvo manje vidljivih, pa čak i onih koje su oku običnoga promatrača ostale nevidljive – izgubljene u zaboravu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: