Sutra promocija
7

Knjiga "Tragom drevnih Bošnjana" govori o antibosanskoj politici u 20. stoljeću

Klix.ba
Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna sutra će u 18 sati u hotelu Europe u Sarajevu, organizira javnu raspravu na temu "Kako razumijevati bosansku budućnost?".

Ujedno održat će se promocija knjige "Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju“ Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Autori ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti. Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću? Šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva? Je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koje bi bile u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava? To su neka od pitanja kojima se autori bave u namjeri da podstaknu ljude na osjetljivost prema njima.

O pitanju iz naslova javne rasprave uz ovu knjigu govorit će predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, akademik Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik BZK "Preporod“ i profesor Fakulteta političkih nauka Senadin Lavić, Asim Zubčević i autori Taner Aličehić i Đenan Galešić, saopćili su organizatori.