Promocija u Tuzli
31

Knjiga Mehmeda Bajrića o ratu u BiH: Stalo mi je da Beograd i Zagreb znaju šta se dešavalo

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
"Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992–1995." naziv je knjige autora Mehmeda Bajrića koja je večeras povodom 75. godišnjice ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH promovisana u Tuzli.

Djelo čijoj je promociji prisustvovao veliki broj Tuzlaka nastalo je perom jednog od bitnih aktera u odbrani Tuzle i cijele BiH tokom agresije, a iznesen je niz poznatih, ali i do sada neobjavljenih dokumenata o tome kako se branio i odbranio grad soli i sjeveroistočni dio Bosne.

"Ova knjiga donosi jednu istinu o tome šta se dešavalo u peoroidu od 1992. do 1995. godine na prostoru sjeveroistočne Bosne i Tuzli kao centru te regije. Tuzla kao paradigma civilizacijskih vrijednosti gdje '90-ih godina nisu pobijedile nacionalne politike zaslužuje jedno ovakvo djelo. Tuzla je imala jednu vlast koja je bila garancija da se održe dobri međunacionalni odnosi te očuva multietičnost na ovim prostorima", rekao je Bajrić.

Ljudi koji su njegovali ideologije od antifašizma do slobodarske tradicije na ovim prostorima predstavljali su garanciju da će se Tuzla i BiH odbraniti uz suverenitet i teritorijalni integritet, što je na kraju i postignuto.

U to vrijeme, naveo je Bajrić, trebalo je očuvati multietičnost na ovim prostorima, u čemu se i uspjelo.

Govoreći o današnjim vremenima, Bajrić navodi da se karakter rata i agresija na našu zemlju itekako osporava, kao i presude Haškog tribunala te Suda BiH.

"Sve se politizira i krajnje je vrijeme da se naučnom i historijskom metodom te metodom analize sadržaja i tehnikama intervuja živih svjedoka dođe do egzaktnih zaključaka šta se radilo u vrijeme rata u BiH. Ovdje su u to vrijeme u BiH funkcionisale institucije i nije bilo dozvoljeno bilo kakvo formiranje paravojnih formacija", naveo je Bajrić koji je za vrijeme rata obnašao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Želja autora je da istina koja je satkana u koricama knjige pomogne bržem pomirenju na prostorima regije.

"Stalo mi je da Beograd i Zagreb znaju šta se dešavalo, da nas poštoju i ne zamagljuju činjenice. Nadam se da u svakoj sredini ima zdravih snaga koje su moralno ispravne i koje će verificirati ovu krasnu sredinu kao što je sjeveroistočna Bosna", naveo je Bajrić te naglasio da bi Tuzlu u vrijeme rata zadesila gora sudbina nego Srebrenicu i cijelo Podrinje, samo da je imala drugačiji koncept odbrane.

Na promociji u Tuzli večeras je između ostalog govorio komandant Drugog korpusa Armije RBiH general Hazim Šadić koji je kazao da knjiga donosi istinite priče potkrijepljene relevantnim dokumentima.

"Ovo nije priča Meše Bajrića, već sudionika u odbrani naše zemlje. Ovdje su navedeni svi događaji koji su prethodili agresiji, priprema Tuzle za odbranu, odgovor na agresiju i otpor agresoru, formiranje Drugog korpusa Armije RBiH i njegov značaj za BiH, bitke koje su bile najznačajnije, ali i pripreme za sjednicu Skupštine opštine Tuzla. Tuzla i BiH su prema mojoj ocjeni dobile jedno od najboljih djela", rekao je Šadić.