Promocija u Kaknju
995

Knjiga "Deseta vrata pakla" predstavlja istinu o prijedorskim logorima smrti

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U sklopu manifestacije Kakanjski dani večeras je u parku Doma kulture održana promocija knjige Rezaka Hukanovića "Deseta vrata pakla" koja svjedoči o prijedorskim logorima smrti.

Knjiga koja je, kako je autor kazao, težka za čitanje, a još teža za preživljavanje jer je i sama bila svjedočanstvo u Hagu, ustvari predstavlja istinu o prijedorskim logorima smrti. Hukanović je kazao kako je nesrpsko stanovništvo u Prijedoru možda prošlo i najteže s obzirom da je ubijeno više od 4.000 samo Prijedročana.

Naglasio je da knjiga treba biti podsjetnik i pouka svim generacijama, baš onako kako je bila i njemu podsjetnik godinu dana nakon izlaska iz logora smrti gdje je preživio deseta vrata pakla.

O knjizi u Kaknju danas je govorio i Abdulah Sidran koji je kazao da je ova knjiga u nauci logorologiji neizmjerno važna.

"Ovo je nesporno svjedočanstvo pisano godinu dana po izlasku iz logora, kada su svježa sjećanja i kada to radi pisac, to su onda izvori prvog reda. S publikom ćemo pokušati pronaći odgovore na pitanja kako je moguće da čovječanstvo u naše doba, koje svjedočimo, doživjelo neobjašnjiv tehnološki razvoj u stvarima nevidljivog, a da se uporedo s tim, ono što je etika i moral u postupanju ljudskog kolektiva, otišlo do nepojmljive morbidnosti i paklenih ljudskih procesa", kazao je Sidran.

U sklopu današnjeg dana Kakanjskih dana održana je i likovna radionica te basket turnir, a večer je zatvorila promocija knjige.