Kako je i najavio za naš portal
0

Knežević: Tužio sam Angelinu Jolie!

Sarajevo-x.com
Josip Knežević i Angelina Jolie: Sud će odlučiti ko je u pravu
Josip Knežević i Angelina Jolie: Sud će odlučiti ko je u pravu
Kako je i najavio u ekskluzivnom intervjuu za portal Sarajevo-x.com Josip Knežević alias James J. Braddock tužio je holivudsku glumicu i rediteljicu Angelinu Jolie, potvrdio nam je danas Knežević. "Angelina Jolie je tužena", kratko je prokomentirao.

Ovaj prijeratni i ratni reditelj i scenarista TVSA tvrdi da je Jolie ukrala njegovu priču ispričanu u knjizi Slamanje duše, objavljenoj 2007. godine, i na osnovu nje snimila film U zemlji krvi i meda koji će svoju pretpremijeru imati 5. decembra u New Yorku.

Poznato je da je Jolie isticala da je sama napisala scenarij za svoj rediteljski prvijenac o ratu u Bosni i Hercegovini. No, Knežević tvrdi da su, prema dostupnom sinopsisu filma, scenarij i radnja njegove knjige skoro identični.

Knežević u svojoj knjizi priča tragičnu sudbinu Sarajke Mirne, koja je prošla golgotu srpskih logora u ratnoj BiH. U logoru je izgubila i 13-godišnju kćerku, ali i zaljubila se u jednog od zapovijednika, jedinog koji je nije silovao.

Poznato je da je u središtu radnje filma U zemlji krvi i meda ljubavna priča između srpskog vojnika Danijela (Goran Kostić) i ratne zarobljenice, Bošnjakinje Ajle (Zana Marjanović).

Knežević je septembru novinaru našeg portala otkrio da je pokušao stupiti u kontakt sa glumicom kako bi joj pomogao da razradi priču, ali je odbijen. Tada je rekao da će angažovati najbolje advokate i slavnoj glumici "zagorčati život".

Da nisu bile u pitanju samo isprazne priče potvrđuje tužba koju je Knežević podnio Okružnom sudu u američkoj saveznoj državi Illinois zbog kršenja autorskih prava.

"Glavni ženski lik u Kneževićevoj priči je predmet kontinuiranog zlostavljanja i silovanja od strane vojnika i zapovjednika u logoru. Osim što je neprestano siluju, prisiljena je raditi kao sluškinja u logoru. Glavni ženski lik u filmu prolazi kroz istu sudbinu", stoji, između ostalog, u tužbi.

Podsjećamo, film je od početka predmet brojnih kontroverzi, osporavanja i rasprava, a pojedina Udruženja u BiH su ga pokušavala zabraniti. No, prava borba izgleda tek počinje.

Kompletan intervju sa Josipom Kneževićem pročitajte OVDJE!