Knežević: Tužio sam Angelinu Jolie!

S
Sarajevo-x.com
4.12.2011. u 17:59
0
39
Knežević: Tužio sam Angelinu Jolie!
0
Knežević: Tužio sam Angelinu Jolie! Josip Knežević i Angelina Jolie: Sud će odlučiti ko je u pravu
Kako je i najavio u ekskluzivnom intervjuu za portal Sarajevo-x.com Josip Knežević alias James J. Braddock tužio je holivudsku glumicu i rediteljicu Angelinu Jolie, potvrdio nam je danas Knežević. "Angelina Jolie je tužena", kratko je prokomentirao.
Ovaj prijeratni i ratni reditelj i scenarista TVSA tvrdi da je Jolie ukrala njegovu priču ispričanu u knjizi Slamanje duše, objavljenoj 2007. godine, i na osnovu nje snimila film U zemlji krvi i meda koji će svoju pretpremijeru imati 5. decembra u New Yorku.

Poznato je da je Jolie isticala da je sama napisala scenarij za svoj rediteljski prvijenac o ratu u Bosni i Hercegovini. No, Knežević tvrdi da su, prema dostupnom sinopsisu filma, scenarij i radnja njegove knjige skoro identični.

Knežević u svojoj knjizi priča tragičnu sudbinu Sarajke Mirne, koja je prošla golgotu srpskih logora u ratnoj BiH. U logoru je izgubila i 13-godišnju kćerku, ali i zaljubila se u jednog od zapovijednika, jedinog koji je nije silovao.

Poznato je da je u središtu radnje filma U zemlji krvi i meda ljubavna priča između srpskog vojnika Danijela (Goran Kostić) i ratne zarobljenice, Bošnjakinje Ajle (Zana Marjanović).

Knežević je septembru novinaru našeg portala otkrio da je pokušao stupiti u kontakt sa glumicom kako bi joj pomogao da razradi priču, ali je odbijen. Tada je rekao da će angažovati najbolje advokate i slavnoj glumici "zagorčati život".

Da nisu bile u pitanju samo isprazne priče potvrđuje tužba koju je Knežević podnio Okružnom sudu u američkoj saveznoj državi Illinois zbog kršenja autorskih prava.

"Glavni ženski lik u Kneževićevoj priči je predmet kontinuiranog zlostavljanja i silovanja od strane vojnika i zapovjednika u logoru. Osim što je neprestano siluju, prisiljena je raditi kao sluškinja u logoru. Glavni ženski lik u filmu prolazi kroz istu sudbinu", stoji, između ostalog, u tužbi.

Podsjećamo, film je od početka predmet brojnih kontroverzi, osporavanja i rasprava, a pojedina Udruženja u BiH su ga pokušavala zabraniti. No, prava borba izgleda tek počinje.

Kompletan intervju sa Josipom Kneževićem pročitajte OVDJE!


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: