Bogat repertoar
142

"Kneginja čardaša" otvorila novu sezonu Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Narodno pozorište Sarajevo otvorilo je novu umjetničku sezonu operetom "Kneginja čardaša" mađarskog kompozitora Emmericha Kálmána, a u režiji Amre Mehić.

Publika Narodnog pozorišta Sarajevo uživala je večeras u veseloj priči o kabaretskoj pjevačici Sylvi Varescu u koju se, na užas njegovih "plemenitih" roditelja, zaljubljuje mladi knez Edwin Ronald.

Opereta u tri čina "Kneginja čardaša"praizvedena je u Beču 1915., komponovana prema libretu Lea Steina i Bele Jenbacha i jedan je od bisera u opusu operetnog velemajstora Emmericha Kálmána. Nakon Beča, 1916. predstava je izvedena i u Pešti, a zatim je doživjela slavu planetarnih razmjera. Samo tokom 1917. godine izvedena je 12.000 puta širom svijeta.

U Narodnom pozorištu Sarajevo otvorena je i knjiga žalosti povodom smrti Nade Đurevske, prvakinje drame ovog pozorišta u koju su se, osim uposlenika ove institucije, upisali brojni građani.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović ranije je istakla da će ova pozorišna kuća u novoj sezoni ponuditi kombinaciju klasičnih i savremenih domaćih i stranih djela.

Jedno od najljepših djela svjetske klasične literature Šekspirov "Kralj Lear" krajem oktobra će na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevo postavit će slovenski reditelj Diego de Brea.

Na repertoaru će biti i "Karađoz" (radni naslov), predstava čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a kojom će biti odata počast Rejhanu Demirdžiću i Jurislavu Koreniću. Za kraj sezone na sceni Narodnog pozorišta bit će izveden novi dramski tekst Zlatka Topčića "Gnjevni ljudi" koji će režirati Ozren Prohić.

U oktobru će biti upriličen gala koncert posvećen dugogodišnjoj profesorici solo pjevanja s Muzičke akademije Paši Gackić, a u decembru je najavljen koncert "Operne zgode i nezgode".

Ljubitelji baleta imat će priliku uživati u predstavi "Krcko Oraščić" Petra Iliča Čajkovskog.