Izložba Radoslava Marjanovića
0

FOTO / Kljuić: Leptir mašna kao simbol elegancije je zanemarena

FENA
Stjepan Kljuić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stjepan Kljuić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom Uskršnjih praznika večeras je u galeriji Franjevačkog samostana "Sveti Anto Padovanski" u Sarajevu otvorena treća izložba leptir mašni za žene i muškarce Radoslava Marjanovića.

Na prvom panou izložbe nalazi se jedna od oko 50 unikatnih leptir mašni, koja je posvećena novom Papi Franji.

"Moja unuka Anja ovu će leptir mašnu pokloniti novom Papi Franji. Ako ne dođe nuncije, a pozvan je, onda će poklon iz ruku moje unuke primiti prof dr. Ivan Šarčević, gvardijan", rekao je za Agenciju FENA autor izložbe Radoslav Marjanović.

Za razliku od prijašnje dvije izložbe, ova je kako kaže skupocjenija, predstavljajući modni trend za žene i muškarce, koji "nema granica u kreativnom izražavanju".

Uprkos tome, mnogobrojni posjetioci složili su se da ovaj modni detalj danas nije često viđen na muškarcima i ženama u BiH. Leptir mašna, istakao je Šarčević, odraz je ljepote odijevanja i življenja bh. političara Stjepana Kljuića.

Leptir mašna Radoslava Marjanovića za novog papu
Leptir mašna Radoslava Marjanovića za novog papu

"Sarajevo je dugo godina bilo evropski urbani centar, kada smo dobili struju, tramvaj, filharmoniju...i dugo vremena je ovdje građanska klasa poklanjala pozornost svom izgledu. Međutim, svaki rat je donio novo razaranje i uništavanje građanske klase, koja je i nakon agresije na BiH izgubila svoj sadržaj", kazao je za Fenu Kljuić.

Na taj način, kaže, danas malo ljudi poklanja pažnju odijevanju.

"Nekad su curice nosile kecelje, bijele bluze. Nekad su dječaci nosili školske kape. Danas je to sve isto. Izgubljen je gradski duh i sada Sarajevo izgleda kao neka selendra, što nije istina. Mi smo bili bliže Beču prije 100 godina, nego danas", smatra Kljuić.

Leptir mašna - simbol elegancije za muškarce i žene danas je prema njegovim riječima potpuno zanemaren, ali navodi da je "to sve jedna kriza i da će jednog dana sve doći na svoje i Sarajevo biti evropski grad, koji zaslužuje". 

Iz tog razloga Marjanovićeva izložba bila je prilika da ljubitelji leptir mašne pogledaju najnovije unikatne izrade modnog detalja za žene i muškarce.