{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ključevi Rima u Sarajevu

F
23.9.2014. u 16:38
29
8
Ključevi Rima u Sarajevu
29
Jedinstvena međunarodna izložba rimske kulture pod nazivom "Ključevi Rima" otvorena je danas u gradskoj Vijećnici u Sarajevu.
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je, otvarajući izložbu, kazao da se izložba otvara istovremeno danas u četiri grada: u Rimu (Muzej Imperial Forum), Amsterdamu (AIlard Pierson Museum), Aleksandriji (Aleksandrijska biblioteka) i u Sarajevu.

Po njegovim riječima, izložba je neobična jer je virtuelna, a to znači da će posjetitelji ove izložbe u Vijećnici u Sarajevu moći na virtuelan način ući u muzeje navedenih gradova.

"Svi posjetitelji ove izložbe, ovdje u Sarajevu, će moći ući u zbirke muzeja ovih gradova. Te zbirke su jako značajne, jer znamo svi da se u njima nalazi veliko blago koje svjedoči o temelju evropske kulture, evropske civilizacije", kazao je gradonačelnik Komšić.

Istaknuo je da u ovoj izložbi na podjednak način, s istom važnošću, sudjeluju i naši muzeji - Zemaljski muzej BiH i Muzej Sarajeva "tako da će posjetitelji u Rimu, Aleksandriji i Amsterdamu moći ući u riznice ovih naših muzeja na isti ovaj virtuelan način".

Izložbu "Ključevi Rima" organizira evropska "Transnacionalna mreža virtuelnih muzeja“ u saradnji s Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu, Zemaljskim muzejom BiH i Muzejom Sarajeva.

Tema izložbe je Rimska imperija u doba imperatora Augustusa, a povod 2000 godina od njegove smrti. Prvi put u BiH posjetioci mogu vidjeti kombinaciju fizičke izložbe i digitalnog sadržaja. Oni će razgledati bogatstvo muzejskih kolekcija kroz virtuelno putovanje putem kompjuterskih animacija, instalacija sa prirodnom interakcijom, multimedijalnih i mobilnih aplikacija.

U Sarajevu će posjetioci moći virtuelno prošetati kroz rekreiranu Cimsku baziliku, Rimsku vilu i terme na Ilidži.

Izložba će biti postavljena u Vijećnici od 23. septembra do 23. oktobra 2014. godine, a do januara 2015. godine moći će se posjetiti u Muzeju Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: