Kultura
451

Klixovom fotografu nagrada agencije Beta: "Pas na crvenom tepihu" osvojio publiku

Klix.ba
Autor najbolje fotografije po izboru publike na Facebook stranici agencije Beta je fotoreporter portala Klix.ba Feđa Krvavac kojem je danas u Beogradu uručena nagrada na tradicionalnoj izložbi najboljih medijskih fotografija iz jugoistočne Evrope.

Fotografije su pristigle na konkurs "Betina fotografija godine", a izložba je otvorena danas u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Pobjednik ovogodišnjeg, 12. konkursa "Betina fotografija godine" je fotoreporter novinske agencije Hina Damir Senčar sa fotografijom pod nazivom "Poplave-Gunja", dok su drugu i treću nagradu osvojile njegove kolege iz Agencije France press i prištinskog lista Koha Ditore Andrej Isaković i Driton Pačarada.

Pobjedniku je uručena novčana nagrada u iznosu od hiljadu eura, drugoplasiraniom 750, a trećeplasirani 500 eura.

Na ovogodišnjem konkursu "Betina fotografija godine" učestvovalo je 120 profesionalnih fotoreportera iz 11 zemalja sa 498 fotografija.

Članovi žirija ovogodišnjeg Betinog konkursa bili su vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivana Tomanović, fotoreporter Večernjih novosti Predrag Mitić i urednik Foto redakcije Bete Nenad Petrović.

"Betinu fotografiju godine" podržali su Ambasada SAD u Srbiji, kompanije Bambi, Knjaz Miloš, Imlek, Sony, Zira centar, Zira hotel i Coca-cola.

U Etnografskom muzeju, od 2. do 8. juna bit će izloženo 48 fotografija sa konkursa, koje je žiri odabrao iz ovogodišnje konkurencije. Konkurs za najbolju novinsku fotografiju Beta je ustanovila 2004. godine, povodom 10 godina od početka rada agencije.