Kultura
56

Klix.ba vas vodi na pretpremijeru mjuzikla "Promjena"

Klix.ba
Prvi hip-hop mjuzikl "Promjena" premijerno će biti izveden 19. aprila na sceni SARTR-a. A, portal Klix.ba svoje vjerne čitatelje vodi na pretpremijeru predstave koja će biti održana u petak, 18. aprila u 20 sati.

Da biste osvojili kartu i pogledali predstavu prije zvanične premijere potrebno je da do 15. aprila do 12 sati na [email protected] pošaljete e-mail s naznakom "Mjuzikl", sa ličnim podacima (ime i prezime i broj telefona). Dobitnik će biti izabran metodom slučajnog odabira.

Hip-hop mjuzikl "Promjena" se realizuje u saradnji Sarajevskog ratnog teatra i Udruženja "Scena" u sklopu Programa Teatarski opservatorij. U projektu je angažovan veliki broj učesnika. Uz glumačku ekipu koju čine Admir Šehović, Davor Golubović, Elma Juković, Ena Kurtalić, Sanjin Arnautović, Edin Avdagić, Nina Đogo, Ivana Vojinović i Davor Sabo na sceni će se naći četrnaest plesača i grupa muzičara.

Koreograf predstave je Željko Božić koji je sa svojim koreografijama osvojio približno sto titula na festivalima i takmičenjima. Organizacija IDO (international dance organization) ga je proglasila za koreografa godine i tako je ušao u njihov Hall of fame. Kao pedagog na području hip-hopa gostovao je u 15 evropskih zemalja. Također, održavao je radionice za Mess dance company u Sarajevu.

Hip-hop mjuzikl je autorski projekat Admira Crvčanina koji potpisuje scenario i režiju dok je producentica projekta Amira Kudumović.

U mjuziklu se ne radi o Balkancima koji žele da postanu crnci i svi oni koji očekuju da će vidjeti neke gangove i replike svakojakih repera koji propagiraju novi stil života kroz parolu "živi brzo i umri mlad" ostat će razočarani. Ovdje je priča o Balkancima kojima je dosta svega!

Ovo je hip-hop mjuzikl iz razloga zato što su svi segmenti hip-hop kulture, koja je napravila ogroman globalni utjecaj bliži teatru nego i jedna druga kultura. Možda i zbog činjenice da su korijeni hip-hopa kao i pozorišta u ritualima, tako da je jedno organsko jedinstvo u kojem je hip-hop mjuzikl najkompletnije izražajno sredstvo.

Dario je budući student filozofije. Cijeli svoj život proveo je u malom gradu sa svojim roditeljima gdje je živio miran i povučen život. Nakon srednje škole Dario odlazi u veliki grad na studije. To je njegovo prvo odvajanje od porodice kao i prvi korak prema osamostavljivanju. Međutim, to njegovo osamostaljivanje neće biti ni približno onako kako je zamišljao. Igrom slučaja upada u loše društvo. Zaljubljuje se u djevojku iz višeg sloja društva i doživljava promjenu koja je njemu i društvu u kojem živi preko potrebna.

Cijena ulaznice iznosi 15 KM, a omogućen je popust studentima, penzionerima i grupnim posjetama te cijena za njih iznosi 10 KM- Rezervacije se mogu obaviti putem telefona 033/664-070 (svaki radni dan od 10h do 16h), slanjem poruke u inbox Facebook pagea ili putem preko profila na Navigatoru.

Ulaznice su osvojili:

Mirna Šehagić, Selma Osmić, Anesa Halvo, Alma Ćupina, Jasmin Alihodžić, Damir Bajramović, Mirza Halilović.