Kultura
227

Klix.ba na setu novog bh. filma "Ključ": Timur Makarević donosi priču o Bosancu iz Švedske

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bh. kinematografija od ove godine bit će bogatija za novi film koji se snima pod rediteljskom palicom Timura Makarevića. Snimanje filma "Ključ" počelo je u Sarajevu, a nakon što se snimi dovoljno kadrova, ekipa se seli u Švedsku.

Kako nam je rekao Makarević, "Ključ" je priča o čovjeku iz BiH koji godinama živi u Švedskoj i nikada nije dolazio u svoju rodnu zemlju do ove godine.

"Zbog okolnosti koje su se dogodile morao je doći u BiH na nekoliko dana iako se nikada nije želio vratiti u nju. Tu se prikazuje njegova borba da se 'posloži' sa sobom i gradom", rekao je Makarević.

U ekipi su sve mlađi glumci, a neki od njih nikada nisu glumili u filmu. Tu su neka i poznata lica poput Aldina Omerovića, Džane Pinjo, Alise Čajić i Ize Bajrovića, a u glavnoj ulozi je Boris Glibušić.

"Glibušić je s prostora bivše Jugoslavije, rođen je u Švedskoj i tamo završio glumu. Bile su mi potrebni ljudi te generacije i drago mi je da sam ih našao. Od njih dobiješ energiju jer učine sve da naprave posao dobro. S druge strane, vrti se nekoliko istih faca na ekranima pa je bolje malo razbiti. Također, u samoj produkciji ima mnogo žena, naročito u kreativnim dijelovima i drago mi je zbog toga što ih ima više od pola u ekipi", kazao je Makarević.

Publika će još malo biti u neizvjesnosti kada je u pitanju premijera, jer nemaju zacrtan rok za okončanje snimanja. Film se radi u koprodukciji između "Cinema Film Sweden AB" iz Švedske i bosanskohercegovačke produkcijske kuće "SCCA/Pro.ba.

Projekt je podržao Upravni odbor koprodukcijskog fonda Eurimages Vijeća Evrope sa 100.000 eura.