Kultura
0

“Klime” i “Lotte iz Izumgrada” na repertoaru Meeting Pointa

Sarajevo-x.com
Od petka 21. decembra na repertoaru sarajevskog kina Meeting Point u terminu od 17 sati publika će moći pogledati turski film Klime višestruko nagrađivanog reditelja i scenariste Nuri Bilge Ceylana.

Za ovo ostvarenje Ceylan je između ostalog dobio Fipresci nagradu u Cannesu, nagradu za najbolji turski film te nagradu publike na Istanbul Film Festivalu, kao i nagrade za najbolju režiju, za najbolju sporednu glumicu, najbolju montažu i najbolji zvuk na filmskom festivalu Antalya.

Uloge u filmu Klime ostvarili su: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, Nazan Kesal, Mehmet Eryılmaz, Arif Aşçı. Podsjećamo da je upravo ovaj film izazvao i veliku pažnju sarajevske publike na nedavno održanom Festival on Wheels.

Novinu na repertoaru kina Meeting Point predstavlja i film Lotte iz Izumgrada koji će biti prikazan u okviru popularnog Porodičnog kina vikendom u terminima od 12 i 14 sati.

Lotte iz Izumgrada prikazan je u okviru 13. Sarajevo Film Festivala u okviru Dječijeg programa kada je oduševio najmlađu publiku SFF-a. Provedite ugodan vikend uz filmsku priču o stanovnicima sela koji su prvaci u kućnim izumima, a jedan od najboljih je pas Oskar, otac energične Lotte. Saznajte da li će Oskar na takmičenju pobjediti svog najvećeg rivala zeca Adalberta.

Distribuciju filmova Klime i Lotte iz Izumgrada u BiH realizuje se uz podršku Eurimagesa.

U terminima od 19 i 21 sat na repertoaru kina Meeting Point i dalje ostaje film Lov u Bosni, Richarda Sheparda.