Digitalizacija historije
0

Klikom miša uđite u virtuelni svijet sarajevskog atentata

Sarajevo-x.com
"Virtuelni muzej sarajevskog atentata" u četvrtak je svečano predstavljen u Muzeju "Sarajevo 1878-1918". Taj projekat ima za cilj da počne digitalizaciju zbirki depandansa Muzeja Sarajeva, čiji se eksponati odnose na period austro-ugarske vladavine u Bosni i Hercegovini.

Izvođač projekta je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, sa svojim istraživačima iz kompjuterske grafike okupljenim u Sarajevo Graphics Group.

Prva faza projekta obuhvata digitalizaciju zgrade muzeja, rekreiranje spomenika Ferdinandu i Sofiji koji se nalazio ispred te zgrade, na rubu Latinske ćuprije, sve do 1919. godine, te odabranih eksponata vezanih za događaj sarajevskog atentata.

Kreirani digitalni sadržaj sastoji se od VRML virtuelnih okruženja i interaktivnih 3D modela zgrade Muzeja, spomenika, statua Ferdinanda i Sofije i automobila u kome su se vozili na dan atentata. Model spomenika kreiran je kombinacijom laserskog skeniranja i 3D modeliranja. Centralna prostorija muzeja predstavljena je u obliku 360 stepene panoramske fotografije uslikane Spheron kamerom, koju nam je ustupio Visualisation Group, University of Warwick iz Velike Britanije. Klikom na mjesta gdje su izloženi pojedini eksponati otvaraju se galerije sa fotografijama, modelima i informacijama o tim objektima i događajima. Ovu fazu projekta finansiralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine.

Druga faza projekta predviđa digitalizaciju cjelokupne zbirke Muzeja Sarajevo 1878-1918, kreiranje animirane rekonstrukcije čina atentata, kao i uvođenje virtualnih vodiča i digitalnog sadržaja koji korisnici putem uvećane realnosti mogu istraživati pomoću svojih mobilnih uređaja. Također je u planu kreiranje prototipova digitaliziranih eksponata procesom 3D štampe, koji bi omogućili proizvodnju suvenira.